Bugün İtalya’dayız ve Renault’nun yeni orta sınıf temsilcisi Talisman’ı test edeceğiz. Laguna ve Latitude modelleriyle rekabette ben de varım diyen Fransız üretici bu kez şansını Talisman ismiyle deniyor.
Talisman’ın üretimi için Fransa’daki Douai fabrikasına 420 milyon Euro yatırım yapılmış. Aracın geliştirme sürecinde 900 bin km pistte, 1 milyon km’nin üzerinde gerçek yolda test sürüşü gerçekleştirilmiş. Aracın kapıları 22 bin, camları 8 bin kez açılarak uzun yıllar sonra bile ilk günkü gibi kalması yönünde geliştirme yapılmış.
Talisman, tasarımı ile Renault’nun yeni çizgilerini taşıyor. Markanın tasarım direktörü Laurens van den Acker’in imzasını taşıyan araç büyük ve heybetli görünüyor.
Aracı önden incelediğimizde sıra dışı bir far tasarımı görüyoruz. Klasik farların üstünde, tampona kadar uzanan C formlu LED gündüz aydınlatmaları kullanılmış. Büyük radyatör ızgarasının üzerinde Renault’nun artık marka imzası olan büyük logosu öne çıkıyor.
Araç yandan dinamik çizgilere sahip. Ön tasarımda bahsettiğimiz ilginç far tasarımı yandan incelendiğinde de göze çarpıyor. Kaslı kapı altları Renault ailesindeki diğer üyeleri anımsatırken, tavan çizgisinin coupe araçlar gibi arkaya doğru alçaldığını ve kısa bagaj kapağı ile birleştiğini görüyoruz.
Talisman’ın arka tasarımında da LED desteği alınmış. Ayrıca tasarımıyla 3 boyut efekti verilmeye çalışılmış. Arka tamponun köşelerindeki iki simetrik egzoz çıkışı, aracın sportif göndermeleri arasında yer alıyor.
İç mekâna geçtiğinizde, Latitude modeline göre artan kalite hemen fark ediliyor. Aracın kapıları açıldığında Kadjar’dan hatırladığımız dijital gösterge tablosu canlanıyor, ortadaki R-Link ekranındaysa küçük bir görsel animasyon görülüyor.
Talisman Türkiye’de Touch ve Icon isminde iki donanımla satılacak. Talisman’ın Touch donanım seviyesinde 7 inçlik bir orta ekran sunuluyor. Üst donanımla birlikte bu ekran hem dikey konumlanıyor hem de boyu 8.7 inçe çıkıyor. R-Link’in ikinci jenerasyonuna yer veren bu ekran, cep telefonlarındaki gibi iki parmakla yapılan kontrollere uyumlu.
Ekranın dokunma hassasiyeti başarılı. Ancak menü geçiş hızı yavaş. Ekrandan koltuk ayarlarını bile yapmak mümkün.
Talisman, iç mekânda bolca göz sunuyor. EDC şanzımanlı versiyonlarda, soğutmalı ve yarım litrelik su şişesi alabilen bir kolçak bulunuyor. Tüm versiyonlardaysa 8 litrelik bir torpido gözü ve 1.5 litrelik şişe alabilen 4.6 litre hacminde ön kapı cepleri sunuluyor.
2.808 mm aks aralığı bulunan araç, önde ve arkada oturanlara fazlasıyla geniş iç mekân sunuyor. 262 mm’lik arka diz mesafesi ile segmentinin en rahat araçlarından birisi. Yüksek tavan sayesinde baş mesafesi de etkileyici. Talisman’ın bagaj hacmi 608 litre. Arka koltuklar katlandığında bu hacim 1022 litreye yükseliyor.
Talisman, Türkiye’de sadece 3 dizel motorla satılacak. Bunlar 1.5 litre, 1.6 litre tek turbo ve çift turbo olarak sıralanıyor. İtalya’da deneme imkanı bulduğumuz ünite çift turbolu versiyondu. Bu motor 4000 devirde 160 beygir güç, 1750 devirden itibarense 380 Nm tork üretiyor.
Motorun gücü markanın EDC ismini verdiği 6 kademeli, çift kavramalı bir otomatik şanzımanla ön tekerleklere iletiliyordu. Her devirde yeterli performansı sunan araç fabrika verilerine göre 0’dan saatte 100 km hıza 9.4 saniyede ulaşıyor.
Ekonomik olduğunu gösteren motor ile test boyunca yakaladığımız tüketim ortalaması 6 litreydi. Çok daha sakin kullanıldığında tüketim kolaylıkla 5 litre dolaylarına inebiliyor.
Talisman orta sertlikte bir süspansiyona sahip. Araçta sunulan Multi Sense teknolojisi ile gaz pedalını, direksiyon tepkilerini ve EDC şanzımanın vites değiştirme hızını ayarlamak mümkün. Ayrıca süspansiyonların sönümleme kapasitesi de elektronik olarak ayarlanabiliyor. Biz Talismanı, Latitude’da göre daha sert bulduk. Ancak bu sayede dinamik bir karakter kazanmış.
Talisman’da sunulan bir diğer özellikse opsiyonel olan 4Control sistemi. Bu sistem sayesinde, aracın sürüş moduna göre, saatte 80 km hızın altında arka tekerlekler ön tekerleklerin aksi istikamette 3.5 dereceye kadar dönebiliyor. Bu sayede manevra kabiliyeti artıyor. Aracın 10.8 metrelik dönüş çapı bunun kanıtı.
Hız yükseldiğindeyse arka tekerlekler ön tekerleklerle aynı yönde yine 3.5 dereceye kadar dönüyor ve yol tutuş artırılıyor. Şimdi sizi 4Control sistemi olan ve olmayan iki Talisman ile pistte yaptığımız engelden kaçma testimize davet ediyoruz. 4Control sistemi mevcut araçta, aynı manevra esnasında sürücünün daha az müdahale ettiği görülüyor.
Türkiye’de Renault Talisman’ın satışına 2016 yılı Şubat ayında başlanacak. Bugüne kadar D segmentinde bir türlü Alman rakipleriyle bol ölçüşemeyen Renault, sonunda doğru tılsımı bulmuşa benziyor. Talisman, sunduğu konfor ve sürüş dinamikleriyle ciddi pazar payı alacaktır. Ayrıca bu sefer sizce de güzel görünmüyor mu?
Keyifli sürüşler