Porsche’nin yeni küçük SUV modeli Macan bugünkü test konuğumuz. Audi Q5 ile aynı platform üzerine geliştirilen araç ismini Endonezce ‘Kaplan’ kelimesinden alıyor.
Macan tüm Porsche modelleri gibi çekici hatlara sahip. Ön bölümde klasik Porsche farları ve büyük radyatör girişi dikkat çekiyor. Araç alıştığımızdan çok farklı bir motor kaputuna sahip. Motor, yan çamurluklarla beraber açılıyor ve metal çerçeve gibi farları sarıyor.
Aracı yandan incelediğimizde markanın spor otomobillerindeki tasarım öğelerinden bazılarını Macan’a taşıdığını görüyoruz. Örneğin ön çamurlukların kavisi 911 modelini andırıyor. Tavan çizgisi arkaya doğru alçalıyor.
Aracın arka tasarımı da markanın sportif araçlarına göndermeler taşıyor. Onlara göre arka kısım daha düz olsa da 3 boyut hissi yaratan ince stoplar dikkatlerden kaçmıyor. Tavan spoyleri ve çift egzoz çıkışı ise unutulmamış.
Macan’ın iç mekanı da Cayenne ve Panamera modellerindeki kokpit tasarımından esinlenmiş. Araçta kullanılan malzeme kalitesi sınıf standartlarını karşılıyor. İşçilik kusuru ise bulunmuyor.
Orta konsolda en üstte şık analog bir saat var. Motoru kapattığınızda ve yeniden kontağı çevirdiğinizde, bu saatin sunduğu küçük şova hazır olun. Aracın klima kumandaları vites kolunun etrafına konumlanmış. Kalabalık dursa da kullanımları çok pratik.
Porsche Macan’da 7 inçlik dokunmatik bir ekran bulunuyor. Başarılı bir dokunma hassasiyetine sahip. Fakat böyle bir araçta insan çok daha renkli ve büyük bir ekran arıyor.
Macan büyük boyutlarına karşın iç mekan genişliğinde çok bonkör değil. Önde yeterli alan olmasına karşın arka koltuk sırasında diz ve baş mesafesi kısıtlı kalıyor. Özellikle arkada oturanlar araca iniş ve binişlerde alçalan tavan sebebiyle başını çarpmamak için özel bir gayret göstermeli. Aracın bagaj hacmi ise 500 litre. Arka koltuklar yatırıldığında hacim 1500 litreye çıkıyor.
Test ettiğimiz Macan modeli ailenin baz motor seçeneğini taşıyordu. 2 litre hacmindeki turbo motor direkt enjeksiyon sistemine sahip. Motor; 5500 devirde 237 beygir güç, 1500 devirde 350 Nm tork üretiyor.
Motorun gücü markanın PDK ismini verdiği çift kavramalı otomatikleştirilmiş şanzıman vasıtasıyla dört tekerleğe iletiliyor. Sürekli dört tekerlekten çekiş sistemine sahip olan araç zemin koşullarına göre gücün yüzde 100’ünü ön ve arka aks arasında dağıtabiliyor.
İç mekandaki butonlarla aracın gaz ve direksiyon tepkilerini ayarlamak mümkün. Sport ve Sport Plus butonları ile gaz tepkisi daha hassaslaşırken, off-road butonu sayesinde gevşek zeminlerde patinajın azalması için gaz tepkisi azaltılıyor.
Porsche Macan, 0’dan saatte 100 km hıza 6.9 saniyede ulaşıyor. Ağırlığı 2 tona yaklaşan bir araç oldukça etkileyici.
Yakıt tüketimi değerleri de aracın gücü ve ağırlığı ile orantılı. Fabrika verileri daha düşük olsa da sakin kullanıldığında bile şehir içinde 9 litrenin altına düşmek zor. Performanslı kullanımdaysa ortalamalar 15 litre dolaylarına çıkıyor. Tabii bu, aracı satın almayı düşünenlerin ilgilendiği bir bilgi olmayacaktır.
Porsche Macan genel anlamda sert bir süspansiyona sahip. Normal zeminlerde bu durum, sorun teşkil etmezken, zemin kalitesi düştükçe iç mekanda titreşimleri hissetmek kaçınılmaz.
Aracın yol tutuşu etkileyici. Opsiyonel olan PTV Plus sistem ile virajlarda kayma yaşandığında tek yapılması gereken araca güvenmek. Bu sistem, elektronik olarak kilitlenebilen arka aks ile işbirliği yaparak aracın virajdan sorunsuz çıkmasını sağlıyor.
Spor otomobilleri ile ün yapan Porsche yeni girdiği segmentlerde de başarı sergiliyor. Macan iç mekan genişliği ile üzse de segmentinin çok ötesinde bir dinamizm sergiliyor. Marka, spor otomobil tecrübesini ve ruhunu Macan modeline çok iyi aktarmış. Macan’ın baz fiyatı rekabetçi görünse de opsiyonel donanımları ile pahalı bir otomobile dönüştüğünü söylemeliyiz.