Bugün, 2002 yılında tanıştığımız Mazda 6, üçüncü nesliyle konuğumuz oluyor.
Ülkemizde uygulanan vergi politikası nedeniyle; gerçek rakipleri Volkswagen Passat, Opel Insignia, Peugeot 508 ve Renault Latitude gibi otomobillerden çok daha pahalı olan Mazda 6, son yapılan ÖTV zammıyla, Mercedes C180 ve BMW 3 serisi gibi, Premium rakiplerinden bile daha pahalı hale geldi. Hal böyle olunca, normalde rakiplerine kök söktürecek kapasitedeki araç, sadece fanatikleri tarafından tercih edilir oldu.
Markanın geçtiğimiz yıllarda açıkladığı KODO felsefesini baz alan araç, kesinlikle sıra dışı görünüyor. Çevredeki insanların meraklı bakışları, Mazda 6 sahiplerini rahatsız edebilir!
Ön bölümde, 2. nesile oranla büyük değişimler göze çarpıyor. Eski modelin yukarıya doğru uzatılmış far grubu, yerini yana doğru uzatılmış farlara bırakmış.
Tüm otomobillerde artık olmazsa olmaz donanımlardan gündüz LED’leri de ön farların üst kısmına konumlandırılmış. Ön ızgara daha da genişletilmiş ve büyük marka logosu ızgaranın ortasına yerleştirilmiş.
19 inçlik jantlar, dar yan camlar ve eğimli tavan yapısı sayesinde, oldukça sportif görünen modelin arka kısmında bu etki devam ettirilmiş.
Mazda 6 en büyük rakibi VW Passat’dan 101 mm daha uzun, 20 mm daha geniş, 20 mm daha alçak ve 120 mm daha uzun dingil mesafesine sahip.
Otomobilin dışı ne kadar gösterişliyse içi de o kadar mütevazı tutulmuş. Açık renk koltuk döşemeleri ile ferahlık katılan iç mekânda, 5 kişi rahat yolculuk edebiliyor. Ayrıca Mazda 6, 489 litrelik hiç de yabana atılamayacak bir bagaj hacmine sahip.
Aracın ön konsoluna yerleştirilen 5,8 inçlik renkli bilgi ekranı, orta konsoldan kontrol edilebildiği gibi dokunmatik desteğine de sahip. BOSE marka ses sistemine ve geri görüş kamerasına ev sahipliği yapan bu ünitenin, çözünürlüğü çok iyi değil.
Bu arada BOSE ses sistemi USB, AUX ve Bluetooth üzerinden müzik çalabiliyor ve kalitesi son derece tatminkâr.
Mazda 6 ülkemizde 2.0 litrelik SKYACTIVE motoru ile satılıyor. Bu motor Mazda6’ya ortalama bir performans katmış. Alt devirleri sevmeyen bu ünite, daha çok üst devirlerde canlılığını koruyor.
Motor 6000 devirde 165 beygir güç, 4000 devirde ise 210 Nm tork değeri sağlıyor. 6 kademeli otomatik şanzıman ile kombine edilmiş Mazda 6, 0’dan saatte 100 km hıza 10.1 saniyede ulaşıyor.
SKYACTIVE teknolojisine sahip olan motor düşük yakıt ve emisyon oranını hedefliyor. SKYACTIVE, i-Stop ve i-ELOOP gibi sistemleri de barındırıyor. i-Stop sistemi sayesinde, Mazda 6 uzun süreli trafik ışığı beklemelerinde, motoru durdurarak yakıt ekonomisi yaparken gereksiz karbondioksit salınımını da engelliyor.
i-ELOOP sistemi ise ayağınızı gazdan çektiğinizde devreye girerek boşa giden enerjiyi elektriğe çeviriyor ve bu enerjiyi ses sistemi, farlar, silecekler gibi elektronik aksamda kullanarak yüzde 10’a yakın yakıt tasarrufu sağlıyor.
SKYACTIVE teknolojisi sayesinde Mazda 6 gerçekten tasarruf ediyor, ancak şehir içi değerler yine de bir miktar yüksek. Şehir içinde 8 lt’den aşağı düşmeyen tüketimi, uzun yolda 5.6 lt civarına çekmeyi başardık.

Mazda 6 için sınıfının en konforlusu demek pek doğru olmaz. Serte yakın süspansiyonlar bozuk zeminde, bu segmentten beklenen konforu veremiyor.
Söz konusu yol tutuş olduğunda, Mazda 6 segment liderliğine oynayabilir. Tepkili direksiyonu sayesinde sürücüsüyle sürekli iletişimde olan aracın viraj limitleri oldukça yüksek.
Mazda 6 bizce segmentinin en ilgi çekici otomobillerinden biri; ancak yüksek satış etiketi düşünüldüğünde, bu başarılı otomobilin ülkemizde, istenilen satış rakamlarına ulaşması oldukça zor. Gözünü karartıp Mazda6 sahibi olacakların, yüksek değer kayıplarına hazırlıklı olmaları lazım.
Keyifli sürüşler!

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz