Çocuklu yaşama yavaş yavaş alışıyorsunuz. Seyahatlerinizi ve tatillerinizi de artık bebeğinizi plana katarak düzenlemeniz gerekiyor.

Çocuğunuzun küçük olması, ilgi ve vaktinizin çoğuna ihtiyaç duyması, sizin tatil ve seyahatlerden mahrum kalacağınız anlamına da gelmemeli üstelik. Yalnız planlama aşamasında bir takım ayrıntılara daha fazla dikkat etmeniz gerekecek.

Yola Çıkmadan Önce:

İhtiyaç duyabileceğiniz her şeyin bir listesini yapın ve bu listeye sadık kalın.
Yemek ve yatma zamanı için saat belirleyip, çocuğunuzu hep aynı saatte yedirip uyutmaya gayret edin.
Çocuğunuzun kendisini daha güvende hissedebilmesi ve yabancılık çekmemesi için, sevdiği bir battaniyeyi veya oyuncağı yanınıza alın.
Bir tane seyahat yatağı ya da oyun parkı satın alıp, tatile gitmeden önce çocuğunuzun buna alışmasını sağlayın.
Kalacağınız oteli arayarak bebek bakım ve /veya oyun odası hizmetleri olup olmadığını öğrenin.
Yanınınıza mutlaka fazladan bebek bezi ve içinde derece, bandaj, (varsa) bebeğinizin kullandığı ilaçlar ve bebeğinizin doktorunun numarası olan bir ilk yardım çantası alın.
Rahat giysiler ve yedekleri yanınızda olmalı. Ev ortamında giyilen kıyafetlerin giyilmesi çocukların huzursuz olmalarını önler. Eğer yaramaz bir çocuğunuz varsa, havaalanındaki kalabalıkta kaybolmasını önlemek için, kolay fark edilen canlı renklerde giysiler giydirilmesinde yarar var.
Uzun yolculuklarda en sevdikleri birkaç oyuncak, boyama kitapları ve kalemleri, masal kitapları yanınıza alın.
Uçakta ve/veya otobüste verilen yiyecek ve içecekler yerine çocuğunuza uygun ona özel yiyecek ve içeceklerini tercih etmelisiniz. Bunun için yanınıza bebeğinizin sevdiği yiyecek ve içeceklerden ihtiyacı kadar almanız da fayda var.
Biberonla beslenen çocuklar için yanınızda kısa süreli yolculuklarda (1 – 1,5 saat süren) en az 2, uzun süreli yolculuklarda da 3 temiz biberon bulundurmalısınız.
Yeterince alt bezi ve ıslak mendil de unutulmaması gereken diğer ihtiyaçlardır.

Ailecek arabayla seyahat etmek, uzun vakit alsa da, aile bireylerine özel olması, istenilen zamanda mola verilebilmesi ve aile fertlerini yakınlaştırması dolayısıyla tercih edilen bir seyahat şeklidir. Eğer tatile arabayla çıkacaksanız, şu önerileri dikkate almanızda fayda var:

Çocuğunuzu kucakta ya da koltukta oturtmak yerine, mutlaka çocuklar için yapılmış araba koltuğunda oturtun.
Eğer çocuğunuz huysuzluk yaparsa, arabayı durdurun. Onu araba hareket halindeyken asla koltuktan çıkarıp kucağınıza almayın. Hem tehlikeli olur, hem de çocğunuz buna alışıp, huzursuzluk çıkartabilir.
Oynaması için yanınıza çok sayıda oyuncak alın. Oyuncakların hepsini bir anda eline vermek yerine, sıkıldıkça birer birer verin. Bu, yolculuğu onun için daha ilginç hale getirir.
Arabada sert, ağır ve sivri eşyalar varsa, bunları ortadan kaldırın. Böylece ani fren yapmanız gerekirse, bunların etrafa saçılıp çocuğunuza zarar vermesini önlemiş olursunuz.
Acele etmeyin, bol ve duraklayarak yola devam edin. Mesela her iki saatte bir durup, etrafa bakının, vücudunuzu esnetin, gerekiyorsa çocuğunuzun bezini değiştirin.
Yolculuğa çıkmadan önce, çocuğunuzun sevdiği kitap ve şarkıları bir kasede kaydedin. Daha sonra yolda mola verdiğinizde çocuğunuza bunları dinletin.
Mümkün oldukça eşinizle değişmeli olarak arabayı kullanın ve bebeği eğlendirme görevini de sırayla üzerinize alın.
Yanınızda çocuklara özel atıştırmalıklar, çocuğunuzun sevdiği yiyeceklerden getirin. Eğer etrafı kirletmek istemiyorsanız, fazla kırıntı bırakmayacak gıdaları tercih edin.

Çocuk Güvenlik Koltuğunu Seçerken
Araba için çocuk güvenlik koltuğu seçmek de, sizin ve çocuğunuzun emniyeti için çok önemlidir. Bu alışverişi yaparken, en doğru ürünü seçmek ve doğru şekilde arabaya monte ettiğinizden emin olmak için, aşağıdaki ipuçlarını kontrol edin.

Araba koltuğunu çocuğunuza uygun büyüklükte seçin. Koltuğun çok büyük olması ve çocuğun düzgün yerleştirilmemesi halinde, baş öne düşerek nefes almayı engelleyebilir. Rahat nefes alabilmesi için çocuğun 45 derecelik bir açıyla, koltuğa uzanmış olması gerekir.
Seçtiğiniz araba koltuğunun aracınızın arka koltuğuna güvenli bir şekilde uyduğundan emin olun. Satın alırken birden fazla modeli denemeniz sizin için faydalı olacaktır.
Bebek taşıyıcılarının bir kısmı kolaylıkla çocuk araba koltuklarıyla karıştırılabilir. Bu yüzden etiketini iyice okuyun ve emniyet standartlarına uygun olup olmadığını kontrol edin.
Aracınızın arkasını kontrol edin. Arka koltuğun ortası özel araba koltukları için ideal bir yerdir. Ancak bazı araç koltukları, araba koltuğunun güvenli kurulumunu zorlaştıracak şekilde yetişkinlerin vücuduna göre tasarlanmıştır. Bu yüzden çocuğunzun koltuğunu, arka koltuğun yolcu ya da sürücü kısmına yerleştirmeniz gerekebilir.
Hem aracınızın kullanım kılavuzunu hem de araba koltuğunun talimatlar el kitabını dikkatlice okuyun. Çocuk emniyet koltuğunu düzgün bir şekilde yerleştirebilmek için, koltuğun aracınızın koltuğunun arkasına sıkıca yerleştirilmiş olduğuna emin olun. Koltuk düzgün bir şekilde yerleştirildiğinde, koltuğu bir milim bile hareket ettiremiyor olmanız gerekir.
Tepsi siperli modellerin, tepsilerini yolculuk esnasında çıkartmanızda fayda var. Çocuğun sert plastik kalkana çarpması halinde kafa, göğüs ve karın bölgesinde yaralanmalar olabilir.
Hava yastıkları arabanın önünde oturanları korumakta işe yarayabilir. Ancak arkaya dönük bakan çocuk koltuklarıyla birlikte kullanıldığında güvenli değildir. Ufak bir çarpışma, hava yastığının çocuğu yaralayabilecek hatta öldürebilecek bir güçle şişmesine sebep olabilir.
13 yaşına gelene dek çocuklar ön yolcu koltuğuna oturtulmamalıdır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz