Euro NCAP, Yeni Renault Clio’yu ‘supermini’ sınıfında “2012’nin En İyi Otomobili” seçti.
Bu ödül aktif ve pasif güvenlik alanlarında Renault’nun uzmanlığının bir başka kanıtı. Renault, 2007 yılında Laguna 3 ile Euro NCAP derecelendirmesinde beş yıldız alan ilk Avrupalı Otomobil üreticisi oldu.
İlk jenerasyon lansmanından itibaren 11 milyondan fazla Renault Clio satışı gerçekleştirildi. Kariyeri boyunca model, geçmişte sadece üst segmente ait olduğu düşünülen özellikleri ve güvenlik ekipmanlarını daha geniş kitlelere sunmaya devam ediyor.
YENİ RENAULT CLIO: TUTKU… VE GÜVENLİK
Yeni Clio’nun tasarımında, aktif ve pasif güvenlik açısından üstün seviyelere ulaşılmasına özen gösterildi. Geçen yıl dört kriteri temel alan güvenlik değerlendirmesine yeni ve daha katı maddeler getiren bağımsız kuruluş Euro NCAP için geçtiğimiz yıl bir dönüm noktasıydı. Yeni Renault Clio, yetişkin koruma alanında yüzde 88, çocuk koruma alanında yüzde 89, yaya koruma alanında yüzde 66 ve sürücü destek konusunda ise yüzde 99’luk bir skorla örnek başarılara imza attı. Önceki versiyonu ile karşılaştırıldığında gerçek anlamda bir ilerleme sunmasının yanı sıra Yeni Clio’yu, genel olarak elde ettiği yüzde 85’lik derece, segmentinde en iyi modeller arasına yerleştiriyor. Bu segmentte Yeni Clio ayrıca çocuk ve yaya koruma ve güvenlik ekipmanı alanlarında da üst düzey dereceler elde etti. Yeni Renault Clio Euro NCAP’te “2012’nin En İyi Superminisi” olarak seçildi.
İlk donanım seviyesinden itibaren segmentinin en donanımlı güvenlik donanımlarına sahip Yeni Clio’da ESP, Hız Ayar ve Sınırlayıcı, Emniyet Kemeri İkaz Sistemi, Sürücü, yolcu ve baş / göğüs hava yastıkları bulunuyor. Yokuşta kalkış yardımı (Hill Holder),ASR, ABS ve AFU diğer güvenlik donanımları arasında yer alıyor.
50 yıldan daha uzun bir süredir Renault, otomobillerinin güvenlik performansını geliştiren teknolojileri üretmeyi amaçlıyor. Yaklaşımı ve uzmanlığı, gerçek dünya güvenliği ve gerçek kazaların incelenmesini temel alıyor. 2001 yılında, Renault Laguna Euro NCAP’nın maksimum beş yıldız çarpışma testi derecesini alan tarihteki ilk otomobil oldu. Bu tarihi andan sonra, Avrupalı kuruluş süreçlerini kademe kademe daha da katılaştırmasına karşın, birkaç Renault modeli daha aynı başarıyı tekrarladı (2005’de Clio 3 dahil). Bunun sonucu olarak, güvenlik konusunda Renault, her sınıfta üst düzey performans gösteren modelleri sayesinde, Avrupa otomotiv sektöründeki tartışılmaz bir birikim ve tecrübeye sahip.
CLIO ÖYKÜSÜ: 22 YILLIK “BÜYÜK OTOMOBİL ÖZELLİKLERİ”
İlk nesil Clio’nun lansmanından bu yana, Renault’nun “büyük otomobil özelliklerine sahip küçük aracı” büyük bir başarıya imza attı. 22 yıllık geçmişi boyunca 11 milyondan fazla araç satışı gerçekleştirildi; bu başarının temelinde otomobilin her zaman sunduğu konfor, çok yönlülük, güvenlik, yapı kalitesi ve ekipman zenginliği yatıyor ve modeli segmentinin öncüsü yapıyor. Gerçekten de Clio, üst segmentteki otomobillerin standartlarını küçük araçlar dünyasına taşımasıyla kendini kanıtlamıştır.
Clio, 1990’da son derece popüler olan Renault 5’den mirasını devraldı. Küçük bir otomobil olmasına karşın, üstün kaliteli otomobil tasarımı ile müşterilerin ilgisini hemen çekmeyi başardı. Ödüller de çok gecikmeden geldi– bu ödüller arasında prestijli “1991 Yılın Otomobili” de yer alıyor – ve Clio hızla sınıfının öncüsü haline geldi. Ana modelin kapsamı, birkaç spor versiyonun (1991 yılında Clio S ve Clio 16V, ve 1993 yılında Clio Williams 2.0 16V) eklenmesiyle geliştirildi, Clio Baccara (1991) ise segmentinde, iki farklı renk tonunda deri koltuklar, ceviz kaplı vites kolu, yüksekliği ayarlanabilir sürücü koltuğu, otomatik klima, uzaktan kumandalı audio sistemi dahil daha önce hiç görülmeyen ekipman özelliklerine sahip olan modeli ‘büyük otomobiller’ sınıfına yerleştirdi. Toplamda, yaklaşık dört milyon Clio1 yedi ülkede üretildi.
İkinci nesil Clio 1998 yılında piyasaya sunuldu. Modelin müşterilere “büyük otomobil özellikleri” sunma misyonunu gerçekleştirdi. ABS’nin bulunması ve en son sürücü ve ön yolcu hava yastıklarının yan hava yastıkları dahil bütün modellerde standart ekipman olarak sunulması ile güvenlik, herkes için bir gerçeğe dönüştü. 2000 yılında, Clio Renault Sport, Clio 2.0 16V ve 230hp, Clio V6 24V ürettiğinde daha da üstün başarıya ulaştı!
2001 yılında, satışları 1.9 milyon aracı aşmış olan, Clio II acil durum fren yardımı, aktif gergili emniyet kemeri ve yağmur/ışık sensörleri ile birlikte 1.5 dCi dizel motorunun sunulmasıyla önemli bir değişime imza attı.
Clio III’nun lansmanı 2005’de yapıldı. Clio III segmentinde, eller serbest kartı bulunduran ve ekipman düzeyine bağlı olarak, arka park sensörlerine sahip ilk otomobil olarak önemli yenilikler getirme geleneğini sürdürdü. Clio III Euro NCAP çarpışma testinde beş yıldız derecesini alan ilk otomobil olmasının yanı sıra, fren performansı, fren güç dağılımı, acil durum fren yardımı, ESP’nin sunulması ve ABS’nin eklenmesiyle üstün özelliklere sahip oldu. Bu ekipmanlar 2006 yılında bir kez daha “Yılın Otomobili” ödülünü kazanmasına yardımcı oldu, böylelikle bu ödülü iki kez kazanan ilk model oldu!
2006 yılında Clio Renault Sport lansmanı gerçekleştiğinde, oybirliğiyle gerçek anlamda üstün özelliklere sahip bir hatchback olarak seçildi (Clio 2.0 16V ve 230 hp, Clio V6 24V). Ardından 2008 yılında, modelin 18. yıldönümünü kutlamak için Grand Tour versiyonu da katıldı. Ardından tehlikeli trafik durumları hakkında önceden uyarı sunan Carminat TomTom navigasyon, Phase 2 versiyonu ile ortaya çıktı.
Clio IV 2012 yılında piyasaya çıktı ve modelin en yeni versiyonu, yalın ancak sıcak ve duyarlı olmayı amaçlayan Renault’nun yeni tasarım kimliğini yansıtıyor. Yeni model kısa sürede otomobil dünyasının ilgisini çekti ve ilk olumlu medya değerlendirmesini aldı. Yeni Sport Tourer ve R.S. versiyonları ise 2013 yılının ilk yarısında pazara sunulacak.