Araç sahiplerinin hemen hepsi araçlarının gösterge tablosunda bir anda yanan arıza ışığıyla karşılaşmıştır. Aracıma ne oldu dedirten bu uyarıların anlamını artık servise gitmeden öğrenmek mümkün.

YAZI: TULU DARICAN

Yolda ilerliyorsunuz ve bir anda bildiğimiz akü ve yağ lambası dışında sarı bir uyarı gösterge tablosunda yanıyor. Ne olduğunu anlamadan aracınız çekişten düşüyor. Bunu yaşayan pek çok kullanıcı gibi aracınızı sağa çekip motoru kapatıp açıyorsunuz ve bingo… Şanslıysanız ışık sönmüş ve aracınız normal çalışıyor. Peki, ne oldu da arıza ışığı yandı? Yine şanslısınız aracınızda bir an bile ortaya çıkan tüm uyarılar merkezi işlemcide saklanıyor. Tek sorun onunla doğru dilde iletişim kurabilmek. İşte sizin için seçtiğimiz, aracınızdaki arızaları kolaylıkla tespit etmenizi sağlayacak birkaç akıllı telefon uygulaması.

ODB2 nedir?

Otomotiv endüstrisi geliştikçe araçlarımızın tüm sistemleri merkezi bir bilgisayar işlemcisi ile kontrol edilir hale geldi. Bu işlemciden gelen bilgileri görebilmek için otomotiv üreticileri ODB isminde bir standart yarattılar. Zaman içinde evrimleşen bu standart ODB2 ismiyle şu anki halini aldı. Eğer aracınız 1996 yılı ve sonrasında üretilmişse sizin de aracın merkezi işlemcisi ile irtibatta bir ODB2 girişi bulunuyor. EOBD ise Avrupa’da, OBD2 standardının karşılığı.

ODB2’den gelen verileri nasıl alacağız?

Aracınızın servisinde bu işler için özelleşmiş cihazlar bulunuyor. Ama bunların fiyatları gerçekten son kullanıcı için çok pahalı. Ama her konuda fiyatları düşüren Çinliler bu işe de el atmış durumdalar. Google’da “ODB2 bluetooth arıza okuyucu” şeklinde yapacağınız bir araştırma ile Bluetooth teknolojisiyle size bilgi aktaracak cihazı bulabilirsiniz. Akıllı telefonunuzdan bilgileri alabilmeniz için 30 TL ile 50 TL arasında fiyatlarla satılan bu cihazlardan birini satın almalısınız.

ODB2 girişi nerede?

1996’da gelen standartla birlikte ODB2 girişi sürücünün kokpitte herhangi bir alet kullanmadan ulaşabileceği yakınlıkta olmalı. Genellikle bu giriş direksiyonun sol ya da sağ altına, pek de görünmeyecek şekilde konumlanıyor. Bulamazsanız yine aracınızın modeli ile yapacağınız bir Google araması size yardımcı olacaktır.

Arıza kodunun anlamını ve çözümünü nasıl buluruz?

Genelde uygulamalardan alınan arıza kodları P0533 gibi anlamanın zor olduğu kodlardadır. Bu kodu googleda aratırsanız hem arızanın detayını hem de varsa servise gitmeden basit çözüm yollarını bulabilirsiniz.

 

AKILLI TELEFON UYGULAMALARI

Torque Lite
Sadece android telefonlar için olan bu uygulama şu anda pazardaki en gelişmiş ODB uygulamalarından birisi. Araçtaki arıza kodlarını okumanın yanı sıra bu yazılım motor sıcaklığından, anlık yakıt tüketimine kadar pek çok bilgiye ulaşmanızı sağlıyor. 10.75 TL ödeyerek isterseniz bu uygulamanın ‘Pro’ versiyonunu satın alabilirsiniz.

OBD Tracker / OBD Car Tracker
Hem ios hem android telefonlarda çalışan bu uygulama ile araçtaki arıza kodlarının anlamını öğrenmek mümkün. Uygulama ücretsiz oluşu ile dikkat çekiyor. Arıza kodu öğrenmenin yanı sıra uygulama sizin araç kullanma şeklinizi inceliyor ve daha ekonomik kullanmanız için önerilerde bulunuyor.

iOBD2
İlk olarak ios için çıkan uygulama artık android telefonlarda da kullanılabiliyor. Araçla ilgili anlık dataların yanı sıra bu uygulama da arıza kodlarını okuyup size bildirebiliyor. Uygulamanın bir diğer özelliği ise yolculuk kayıtlarınızı istediğinizde Facebook ve Twitter gibi uygulamalardan paylaşmanızı sağlaması.

OBD Car Doctor
OBD Car Doctor, hem android hem de ios cihazlarda çalışabiliyor. Arıza kodlarını detaylı olarak sunan uygulamanın 7.40 TL’ye ‘Pro’ versiyonunu da satın almak mümkün. Motordan gelen anlık verileri rakipleri gibi işleyebilen yazılım GPS desteğiyle de dikkat çekiyor.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz