Yazın gelmesi ile birlikte tatil planları da yapılmaya başlandı. Özellikle büyük şehirlerde yaşayanların önemli bir kısmı tatil bölgelerine doğru yola çıkma planları yapıyor.
Türkiye’de her ne kadar son yıllarda uçak kullanımı artmış olsa da yaz seyahatlerinin büyük bir kısmı karayolu üzerinden gerçekleşiyor. Yine pek çoğumuz otomobillerle tatile çıkmayı tercih ediyoruz. Durum böyle olunca şehirlerarası yollar kışın olduğundan daha kalabalık hale geliyor. Tatilin başladığı ilk günlerde peş peşe gelen ölümlü trafik kazası haberleri ise hepimizi üzüyor. Bu nedenle sizlerle Güvenli Yaşam için uzun yolculuklarda alınabilecek önlemleri paylaşmak istedik.
Güvenli bir yolculuk için; aracınızın genel mekanik bakımının yanı sıra; frenler, korna, aynalar, gösterge tablosu, klima, far ve ışık donanımı, sinyaller, reflektörler ve lastikleri de kontrol ettirin.
Uzun yol seyahatlerinde karayolu kullanımında hız limitlerine uyun.
8 saatten fazla araba kullanan ve 16 saatten fazla uyanık kalan sürücülerde ileri düzeyde dikkat kaybı oluşur. Aynı gün içerisinde maksimum 8 saat araç kullanın.
Yolculuk sırasında vücudunuzu sıkmayan, hareket kabiliyetinizi ve görüş alanınızı kısıtlamayan rahat giysiler/aksesuarlar tercih edin.
Yolculuklarda çocuklarınıza hiç bir şekilde ayakta, kucakta veya ön koltukta yolculuk yaptırmayın ve emniyet kemerlerini mutlaka bağlayın.
Uzun yolculuklarda en çabuk yorulan ve sıkılanlar çocuklardır. En fazla 3 saat araç kullanıp hem çocuklar hem de kendiniz için mutlaka mola vererek dinlenmeyi unutmayın.
Ön konsolda cama yansıması muhtemel hiçbir şey bulundurmayın ve güneşin karşıdan alındığı yolculuklar için yanınızda güneş gözlüğü bulundurun.
Yorgun, aç karnına veya aşırı yemek yedikten sonra araç kullanmanın vücudunuzu ve zihninizi olumsuz etkileyerek sürüş güvenliğini tehlikeye attığını unutmayın.
Yolculuk süresinde araç kullanırken görülemeyen tehlikeleri duymak için radyo ve teyp gibi cihazları yüksek sesle dinlemeyin.
Fazla ağırlık aracın kontrolünü zorlaştırarak kaza riski oluşturur. Bu nedenle uzun yolculuklarda aracınızı gereksiz eşyalarla doldurmayın.
Yolculuk sırasında araç içerisinde eşyalarınızı hiçbir zaman görüşü engelleyecek şekilde, arka cam önüne, iki koltuk arasına ve ön torpido üzerine koymayın.
Yolculuğun en tehlikeli bölümü kazaların çok yoğunlaştığı son 20-30 km’lik bölümdür. Sabırsızlık gösterip zamanı kısaltmaya çalışmayın.