Sürücülerin çoğu, kış geldiğinde karlı ve buzlu yollardaki tehlikenin farkında olsalar bile araçlarında bulunan bir veya iki aşınmış amortisörün yaratacağı risklerin farkında olamayabilirler.
Oysa amortisörler, tehlikeli kış koşullarını da içeren tüm sürüş şartlarında lastiklerin sürekli yolla temasını sağlamada hayati rol oynarlar. Amortisörlerin aşınması, tekerlek ve lastiklerin yolla temasının kaybolmasına, dolayısıyla aracın çekiş gücünde belirgin düşüş yaşanmasına sebep olur.
Monroe Amortisörleri’nin üreticisi Tenneco Türkiye Ülke Müdürü Kemal Güven’in belirttiğine göre; ‘‘Çoğu araç sahibi, kışa girerken lastiklerde yeterli diş derinliği olup olmadığının kontrol edilmesi gerektiğini bilir, ancak bilinmesi gereken bir diğer husus, lastiklerin yolla teması kesildiğinde frenleme performansının ve aracın genel kontrolünde zayıflamanın kaçınılmaz olduğudur.’’
Amortisörler, aracın fren mesafesinin kısalmasına yardımcı olmanın yanı sıra, diğer süspansiyon parçaları ile birlikte güvenli bir sürüş için etkin direksiyon hakimiyeti ve yol tutuşu sağlarlar. Ani frenlemelerde ağırlık merkezinin değişmesine engel olarak aracın savrulmasını önlerler. Özellikle virajlarda aracın bir tarafına aşırı yük binmesi sonucu meydana gelen kayma ve savrulmalar kazalara neden olabilir.
Direksiyon ve süspansiyon parçalarının hemen hemen tümü gibi amortisörler de sürüş stili, aracın yükü, yol durumu ve diğer faktörlerden değişen oranlarda etkilenerek aşınır. Bu aşınma fark edilmeyecek kadar yavaş ortaya çıktığından, Tenneco, amortisörlerin periyodik olarak her 20.000 kilometrede veya her araç bakımı yapıldığında uzman bir profesyonel tarafından kontrol edilmesini önermektedir.
Kış mevsiminde daha da önem kazanan güvenli sürüşe vurgu yapan Kemal Güven;
‘‘Amortisörler konforlu ve güvenli sürüş sağlamaya yardımcı olan güvenlik parçalarıdır. Özellikle kötü hava ve yol koşullarında yıpranmış amortisörler aracın seyrini olumsuz etkileyerek şu sonuçlara yol açarlar:
- Virajlarda yol tutuş kapasitesi ve lastik-yol temasının kaybı.
- Frenleme mesafesinde 2 metreye kadar artış (50 km/s hızda bir tane yıpranmış amortisörle).
- ABS işlevlerinin yerine getirilememesi.
- Sollama sırasında ve yan rüzgarlarda tehlikeli şekilde ani savrulma.
- Suda kızaklamanın düşük hızlarda baş göstermesi.
- Gece yolculuklarında karşıdan gelen sürücülerin görüşünü bozma riski.
- Sürücünün daha fazla yorulması ve reflekslerinin yavaşlaması (%25)
- Lastiklerin düzensiz ve erken aşınması.
- Aracın temel parçalarının tehlikeli düzeyde bozulması.
- Karlı ve buzlu yollarda araç hakimiyetinin kaybedilmesi.