MPV’ler artık ilgi görmüyor ve tüketiciler aradıklarını crossover modellerde bulabiliyorlar. Citroen de bu amaçla C3 Picasso modelinin yerini alan minik SUV’u C3 Aircross’u tanıttı. Biz de aracı dünya lansmanında test ettik.

2017 Cenevre Otomotiv Fuarı’nda tanıtılan C-Aircross Concept’ten esinlenen ve klasik Citroën tasarım çizgisine sahip olan C3 Aircross, B-SUV segmentinin son oyuncusu.

Yeni C3 Aircross’un ön tasarımında, Citroen markasının son dönem trendi olan iki kademeli aydınlatma grubu kullanılmış. Üst bölümde LED gündüz farları mevcut. Ana farlar orta kısımda bulunuyor. Sis farları da renkli bir çerçeve içinde en alt bölümde yer alıyor.

4.15 metre uzunluğa sahip olan aracın yerden yüksekliği ise 1.75 metre. Bu sayede araç platform kardeşi yeni C3 modelinden 20 cm daha yüksek.

Arka bölüm C3 Aircross’u güçlü kılmak için tasarlanmış. 3 boyut efektli arka farlar, Yeni C3 ile C-Aircross Concept’in benzerliklerine dikkat çekiyor. Ön ve arka tamponda da koruyucu parçalarla SUV modellere gönderme yapılmış.

C3 Aircross’ta 8 ana gövde rengi, 4 tavan rengi ve 4 renk paketi ile kombinasyon sayısı 90’ı buluyor. Jant seçenekleri ise 16 veya 17 inç olarak tercih edilebiliyor.

Otomobilin iç mekânına adım attığımızda malzeme kalitesinin C segment modeller seviyesinde olduğunu görüyoruz. Tasarım farklı görünse de şık olduğu bir gerçek.

Araçta klasik analog bir gösterge kullanılırken orta konsolda 7 inçlik dokunmatik bir ekran bulunuyor. Bu ekran sahip olduğu Android Auto, Apple Carplay ve Mirror Link desteği ile tüm akıllı telefonlara bağlanabiliyor.

Otomobilin bizce en beğeneceğiniz özelliği iç mekan genişliği ve değişkenliği. Öncelikle 5 farklı ambiyans seçeneği ile iç mekanı kendinize göre kişiselleştirebiliyorsunuz.  Segmentinde tek olan açılır panoramik cam tavan, yolculara aydınlık bir ortamda seyahat etme ve gökyüzünü izleyebilme imkanı sağlıyor. Ancak bu donanım opsiyonel.

C3 Aircross önde ve arkada oturanlara yeterli genişliği sunuyor. Araç segmentinin en yüksek tavanlarından birine sahip. Böylece ön ve arkada en yüksek baş mesafesini kullanıcılarına sunabiliyor.

150 mm öne-arkaya kaydırılabilen arka koltuklar ve 60/40 yatırılabilen sırtlıklar ile bagaj hacmi ihtiyaca göre ayarlanabiliyor. Koltuklar en arkadayken hacim 410 litreyken, en öne alındığında 520 litreye yükseliyor.

Yeni C3 Aircross’da PSA grubunun bilinen benzinli ve dizel motorları kullanılıyor. 1.2 litre hacmindeki turbo-benzinli motor, 110 beygir güç çıkışına sahip. Bu motor sadece EAT6, tam otomatik şanzımanla satın alınabiliyor.

Dizel cephesindeki motorsa 100 beygirlik 1.6 litre hacmindeki BlueHDi ünite. Ne yazık ki sadece manuel şanzımanla alınabilen bu motor Euro 6 emisyon normlarını karşılıyor.

Her iki motor da canlı yapısıyla dikkat çekerken, performans arayanlar için benzinli ünite öne çıkıyor. Dizel seçenekse çok ekonomik. Bizim testimizde hiç zorlanmadan 5.3 litrelik ortalama tüketimi yakalayabildi.

Sadece iki çeker olarak satılan araçta opsiyonel olarak ön tekerleklerin zemine göre dönüşünü kontrol eden Grip Control sistemi satın alınabiliyor. Bu sistemle beraber eğim iniş kontrolü de araçta sunuluyor. Ancak belirtelim bu donanımın fiyatı 5800 TL’den başlıyor.

Citroen mühendisleri aracın gövde salınımlarını kontrol edebilmek için serte dönük süspansiyonlar kullanmış. Bu, yol tutuş konusunda sıkıntı yaşanmasını önlüyor. Direksiyon sistemi ise hissiz.

Sert süspansiyonlar kısa darbeler hariç iç mekânda konforu bozmuyor. Bizce güzel bir denge sağlanmış.

Özetle, eğer kaydırılabilir arka koltuk sırasını daha önce başka bir otomobilde deneyimlediyseniz C3 Aircross ilginizi çekecektir. Ama bu donanım sadece en üst pakette sunuluyor ve bu can sıkıcı. Araç iç mekân genişliği ile B segment rakiplerine fark atıyor. Ancak fiyatı hiç de ucuz değil. Aynı segmentteki Renault Captur daha uygun fiyata tüm donanımlarda kaydırılabilir arka koltuğu sunuyor. Üstelik dizel-otomatik seçeneği de mevcut.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz