Ferrari’nin 780 HP güç üreten V12 motorlu süper spor otomobili F12tdf resmen yollara çıkmaya hazırlanıyor.

Ferrari’nin 1950’lerde ve 60’larda egemen olduğu efsanevi dayanıklılık yol yarışı Tour de France’a adeta saygı duruşu niteliğindeki F12tdf’ten sadece 799 adet üretilecek. 340 km/s üzerinde son hıza sahip olan ve 0-100 km/s hızlanmasını sadece 2.9 sn’de tamamlayan Ferrari F12tdf, heykelsi tasarımı kadar aerodinamik ve sportif özellikleriyle göz kamaştırıyor. F12tdf, Tofaş çatısı altında Ferrari ve Maserati markalarının distribütörlüğünü yürüten FerMas tarafından, Türkiye’de de sınırlı sayıda müşteri için satışa sunulacak.

Ferrari’nin son 10 yıldır özel müşterileri için sadece pistlerde kullanılmak üzere tasarladığı otomobilleri kapsayan özel programı doğrultusunda geliştirilen modellerine şimdi de F12tdf ekleniyor. Sadece 799 adet üretilerek tüm dünyada oldukça limitli sayıda müşterin sahibi olabileceği yeni Ferrari süper spor otomobili, efsane markanın defalarca damgasını vurduğu Tour de France yarışlarına adeta tarihi bir saygı duruşunu simgeliyor. En güçlü F12 versiyonu olarak da dikkat çeken F12tdf, Ferrari markasının DNA’sında yer alan motor, aerodinami ve araç dinamiği gibi konularda rakip tanımaksızın güçlü özellikleriyle dikkat çekiyor. Ferrari’nin yeni spor otomobili F12tdf, ülkemizde Tofaş çatısı altında Ferrari ve Maserati markalarının distribütörlüğünü yürüten FerMas tarafından, çok az sayıda Türk müşteri için de satışa sunulacak.

Ferrari Centro Stile (Ferrari Tasarım Merkezi) tarafından tasarlanan yeni F12tdf, F12 Berlinetta’nın heykelsi tasarımını genel olarak koruyor. Bununla birlikte önden arkaya kadar gövde panelleri yeniden şekillendirilirken, ön ve arka tekerlek yuvaları daha da genişletilerek daha saldırgan bir görünüm elde edilmiş. Arka spoyler artık 60 mm daha uzun ve 30 mm daha yüksek bir yapıya kavuşurken, bastırma kuvvetini arttırmak amacıyla daha dik tasarımıyla kendini belli ediyor. Ön alt spoylerden marşpiyellere, yan hava girişlerinden difüzorlere kadar birçok noktasında karbon fiber kullanılarak daha hafif bir yapıya kavuşan F12tdf’in kabin içinde de kokpitten kapı panellerine kadar birçok noktada bu dayanıklı malzemenin kullanılması dikkat çekiyor. 1415 kg’lik boş ağırlığa sahip F12tdf, karbon fiber malzeme kullanımı ve gövde, kokpit, motor ile şanzıman düzeninde gerçekleştirilen baştan aşağı yeni tasarım anlayışı sayesinde F12Berlinatta’ya göre 110 kg daha hafif olmasıyla da ön plana çıkıyor.

 

F12 Berlinetta’nın bol ödüllü V12 motorunun 40 HP daha fazla güç üreten 780 HP’lik versiyonunun görev yaptığı F12tdf, 0-100 km/s hızlanmasını sadece 2.9 saniyede tamamlıyor. Statik halden 200 km/s’ye sadece 7.9 saniyede çıkarak bir performans resitali sergileyen F12tdf, 340 km/s’yi aşan bir son hız değerine de sahip. 750 Nm gibi bir tork değeri üreten motorlu F12tdf, yüzde 30 daha hızlı vites büyütme ve yüzde 40 daha hızlı vites küçültme sağlayan, yüzde 6 daha kısa vites oranlarına sahip özel bir F1 DCT şanzımanla performansını ayrıca taçlandırıyor. LaFerrari’de kullanılan tek parça fren kaliperlerinin kullanımı ile güvence altına alınan bir fren performansına sahip F12tdf, 100 km/s hızda sadece 30.5 metrelik fren mesafesi değeriyle de sportif farkını ortaya koyuyor.

 

Ferrari mühendisleri, F12tdf’i geliştirirken son derece yüksek performanslı otomobilleri geliştirmeye adanan XX programlarında elde edilen deneyimlerden de yararlandılar. En hassas sürücülerin bile tam performanslı olarak aracı kullanabilmelerini sağlamak için Ferrari, yeni Sanal Kısa Dingil Mesafesi sistemini geliştirdi. İlk olarak F12tdf’de kullanılacak sistemde, arka akslar arka tekerleklerin dikey bir eksen etrafında dönmesine olanak verecek şekilde aktif hale gelebilmektedir. Ferrari tarafından tamamen kurum içinde geliştirilen model bazlı kontrol mantığını kullanan arka aks yönlendirme, direksiyon açısının, yönlendirme girişleri hızının ve araç hızının bir işlevi olarak en iyi yönlendirme açısını hesaplayarak otomatik şekilde arka tekerlekleri ayarlar. Sanal Kısa Dingil Mesafesi, virajlı yollarda ve teknik olarak zorlayıcı pistlerde işe yarayabilecek ani dönüşlerde daha çevik hareket etmesi için otomobilin tepkiselliğini geliştirirken yüksek hızdaki sabitliğini de artırır.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz