Bugün sizler için hafif ticari araçların yıldızı Ford Tourneo Connect’i yenilenen ikinci nesliyle inceleyeceğiz.
Ford tasarımcıları modeli yenilerken temel hatlarına çok dokunmamışlar. Araç hala köşeli. Fakat modernize edilen çizgiler ile bambaşka bir araç ortaya çıkmış.
Ön bölümde eski kare formlu farlar gitmiş, çok daha şık, ince bir far tasarımına geçilmiş. Tampon üzerindeki radyatör girişleri de ailenin binek modelleriyle aynı olmuş.
Yandan incelendiğinde aracı güçlü kılan detaylar hemen göze çarpıyor. Kapıların alt ve üst seviyelerindeki ütü izleriyle kaslı bir görüntü ortaya çıkmış. B ve C sütunlarının koyu renk olması, camların önden arkaya doğru bir bütünlük içinde olmasını sağlamış.
Arkada stoplar büyütülmüş ve tavan çizgisine kadar uzatılmış. Dikey açılan bagaj kapağı yükleme yapmayı kolaylaştırmak için tamponun en alt seviyesine kadar uzatılmış. Ancak büyük bagaj kapağını kapamak ciddi kas gücü istiyor.
Ford Tourneo Connect, selefine göre yaklaşık 10 cm uzamış. Yüksekliği de artmış.
Aracın iç mekânı, diğer Ford modellerini andırıyor. Kalite algısı ticari bir araca göre yüksek. Göstergeler ayrı ayrı bölümlerden oluşuyor ve sportif bir görünüme sahip.
Kokpitin üst kısmında tek renk bir ekran bulunuyor. Yetenekleri kısıtlı olan ekran, alttaki müzik sisteminin üzerindeki butonlarla kontrol ediliyor. Bu bölümde bazı butonların ne işe yaradığını anlamak alışkanlık gerektiriyor.
Test aracımız gibi Titanium donanım paketinde çift bölgeli dijital klima sunuluyor. Vites kolu bir ticari araç klasiği olarak ön konsola entegre şekilde tasarlanmış.
Ford Tourneo Connect’in oturma pozisyonu otomobillere göre biraz yüksek. Koltuk dolguları ve destekleri ise başarılı.
Önde yeterli alanı sunan aracın arka kısmına kayan bir kapı ile erişiliyor. Arkada sunulan diz ve baş mesafesi geniş. Tüm koltuklar yatırıldığında Tourneo Connect 2.410 litre bagaj hacmi sunuyor. Aracın taşıma kapasitesi ise 2.250 kg.
Tüm Tourneo Connect modellerinde, önde baş seviyesinin üstünde raf sunuluyor. Titanium paketle birlikte, bagaj tavanında da 2 adet kapaklı göz yer alıyor.
Ford Tourneo Connect Türkiye’de 1.6 litrelik dizel motorla satılıyor. Bu motorun 95 ve 115 beygirlik iki seçeneği bulunuyor.
Test ettiğimiz modeldeki motor 3600 devirde 115 beygir güç, 1500 devirdeyse 270 Nm tork üretiyor. Aracın 1.6 tonluk ağırlığı sebebiyle motor bilinen performansını gösteremiyor. 0’dan saatte 100 km’ye ulaşmak için 13.1 saniyeye ihtiyaç duyuyor.
Ağırlığı ölçüsünde ekonomik olan motor fabrika verilerine göre, karma kullanımda 4.9 litrelik tüketime sahip. Bizim test ortalamamız ise 7 litre dolaylarında gerçekleşti.
Tourneo Connect’in yol tutuşu binek modelleri aratmıyor. Elbette aracın yüksek yapısı virajlarda yana yatmaya sebep olsa da bu durum pek çok rakibinden daha az. Ayrıca aracın direksiyon sistemi de net bildirimleri ile takdiri hak ediyor.
Süspansiyonların konfor düzeyi yeterli. Çok sert darbeler hariç bu konuda şikâyet etmek olası değil. Rüzgâr ve motor sesi de iç mekândan gayet iyi yalıtılmış.
Ticari araçların pek çoğu ömürlerinin büyük kısmını binek otomobil gibi geçiriyor. Bu sebeple Türk tüketicisi bu segmentte konfora da önem veriyor. Eski nesil Connect tam bir ticariyken yeni model Tourneo çok daha günlük kullanıma uygun hale gelmiş.
Eğer binek kullanımda segmentinin en başarılısı VW Caddy olarak kabul ediliyorsa artık onun çok ciddi bir rakibi var: Tourneo Connect…
Keyifli sürüşler