1 litrelik turbo benzinli motora sahip Hyundai i20 Active 1.0 T-GDI bugünkü test konuğumuz. İşte araçla ilgili yorum ve incelememiz. Ve ilk kez iç mekan ses seviyesi ölçümüyle…
Hyundai’nin merakla beklenen 1 litrelik turbo-benzinli motoru sonunda geldi. Onu, i20 Active modelinde denedik.
Merhaba,
Bugün Hyundai i20 ailesinin dış tasarımıyla özelleşen modeli i20 Active’i test edeceğiz. İkinci nesliyle 2014 yılından beri aramızda olan i20, Active modeliyle küçük bir crossover gibi görünüyor.
Ön bölümde ilk dikkat çeken, tamponun altından radyatör ızgarasına kadar uzanan plastik kaplama oluyor. Ayrıca yenilenen tamponda, dairesel sis farlarına yer verilmiş.
Yan bölümde çamurlukların üstü ve kapı altları yine siyah plastikle kaplanmış. Bu, yoldan gelecek taşlara karşı ufak bir önlem. Yakıt deposu kapağı da metalik görünümlü plastikle kaplanarak farklı bir hava yaratılmaya çalışılmış.
Arka kısım, tamponlar haricinde standart i20 ile aynı. Yine ters L formlu stoplar karşımıza çıkıyor. Tamponda ise kaplama farklılığı dışında, öndeki gibi bazı aydınlatma grupları dairesel olarak kullanılmış.
i20 Active , 1529 mm’lik yüksekliği ile standart i20 modelinden yüksek bir araç. Bunu yaratansa tavandaki sportif raylar.
Aracın iç mekânında, hatchback kardeşi ile ayrışacak belirgin bir öğe bulmak güç. Sadece metal pedallar fark ediliyor.
Kokpitin en üstünde havalandırma ızgaralarının altında 7 inçlik dokunmatik bir ekran bulunuyor. Ekranın hassasiyeti başarılı ama menü geçiş hızları bazen yavaş kalıyor.
Aracın navigasyon sisteminin yapımcısı ise Daiichi firması. Pek çok Hyundai modelinde bu sistem sunuluyor. Ancak i20 Active’de cruise control gibi donanımlar varken, dijital klima bulunmuyor olmasına anlam veremedik.
Aracın önde sunduğu alan yeterli. Torpido gözü ise ufak. Arkada sunulan diz mesafesi segment standartlarının üzerinde. 301 litrelik bagaj hacmi ise standart modelle birebir aynı.
Hyundai i20 Active iki farklı benzinli motor seçeneğine sahip. Bunlardan birisi 1.4 litrelik atmosferik ünite. Diğer ise test aracımızdaki 1.0 litre hacmindeki, turbo destekli motor.
Bu motor 6000 devirde 120 beygir güç, 1500 ile 4000 devir arasında 171 Nm tork üretiyor. Alt devirlerinde turbo gecikmesi yaşatan araç, ardından atmosferik ünitelerin çok üzerinde bir performans sunuyor. Bu turbo gecikmesini uzun tutulan şanzıman oranları doruğa ulaştırıyor.
i20 Active, fabrika verilerine göre 0-100 hızlanmasını 10.4 saniyede tamamlıyor. Uzun tutulan şanzıman oranları, maharetini akaryakıt istasyonunda gösteriyor. Test kullanımımızda yakaladığımız 6.8 litrelik tüketim ortalamasını uzun yolda 6.3 litreye kadar düşürebildik.
Diğer i20 modellerine göre, aracın süspansiyon konforunu yetersiz bulduk. Bunda hiç kuşkusuz 17 inçlik jantlar ve dar lastik yanaklarının etkisi var. Özellikle kısa darbeler, iç mekânda ciddi sarsıntıya sebep oluyor.
Aracın yol tutuşu ise sınıf standartlarını karşılıyor. Viraj içinde hızlanmak istediğinizde ön bölüm dışarı açılsa da ESP tarafından dizginleniyor.
Test aracımız motoruyla övgüyü hak ediyor. Çünkü yıllardır bu sınıfta atmosferik ünitelerle mücadele veren Hyundai sonunda downsizing trendine uygun bir motor geliştirmiş. Sakin kullanıldığında dizelleri aratmayan bir ekonomi sunan araçta keşke en azından ilk 3 viteste şanzıman oranları daha kısa tutulsaydı. Çünkü yaşanan turbo boşluğu şehir içinde vites koluyla fazlaca oynamanızı gerektiriyor.
Keyifli sürüşler