İkinci el araba-araç alım-satımı nasıl yapılır? (videolu anlatım)

2.el bir araba mı alacaksınız? Peki alım satım işlemleri nasıl yapılıyor. Sizin için adım adım videomuzda anlattık.

Pek çoğumuz bir gün mutlaka hayalindeki ikinci el otomobili almak için, bilmediği işlemlerle boğuşacak. Biz de işinizi kolaylaştırmak için, son mevzuata göre araba alım satım işlemlerini derledik.

 

Noterden aracın satın alımını gerçekleştirmeden önce, trafik ceza veya vergi borcu olup olmadığı sorgulanmalı. Böyle bir borç varsa noterler satış işlemini gerçekleştirmez.

İkinci önemli kontrol ise muayene sorgusu. Araç Muayenesinin olmaması, satışa ve tescile engel bir durum değil.  Ancak aracın Tüvtürk muayenesinin bulunmaması halinde konuyla ilgili tüm cezalar alıcıya geçeceğinden kontrol edilmesini öneririz.

Zorunlu Trafik Sigortası da üçüncü olarak kontrol edilmeli. Bu da satışa engel değil ama satış işleminden sonra oluşabilecek tüm hukuki ve cezai sorumluluklar alıcıya ait olacaktır.

1 Mayıs 2010’dan itibaren hem araç satış sözleşmesinde kullanılacak adres hem de Tescil Belgesinin postalanacağı adres, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün Adres Kayıt Sisteminden elektronik ortamda alınacağı için, tarafların adreslerinin bu sistemde kayıtlı olması gerekiyor. Bu yüzden; TC Kimlik No Doğrulama adresinden sisteme kayıtlı olup olmadığınızı kontrol etmelisiniz.

Tüm kontrollerden sonra, bakalım noter satışı için gerekli belgeler neler. Bu belgeler; Ruhsat veya Tescile İlişkin Geçici Belge, Trafik Belgesi, T.C.Kimlik Numarası, Geçerli Kimlik Belgesi, İşlem Vekaleten yapılacak ise vekaletnameler, Firma için vergi numarası, Yabancılar için vergi numarası ve bazı durumlarda plaka olarak sıralanıyor.

Peki sizleri noterde ne gibi işlemler bekliyor? Öncelikle gerekli tüm belgeler noter tarafından kontrol edilir, eksiklik ya da hata olması durumunda tamamlatılmak üzere taraflara bilgi verilir. Eksik belge ile işlem yapılamaz.

Ardından hem alıcının hem de satıcının kimlik ve hukuki ehliyetleri kontrol edilir. Ardından aracın satış devir ve tesciline engel bir durumu olup olmadığı incelenir.  Bunlarda sorun olmaz ise noter yetkilisi satış sözleşmesini 3 nüsha halinde hazırlar.

Taraflar ve noter satış sözleşmesini imzalar. Akabinde noter yetkilisi satış işlemini elektronik ortamda hazırlar. Noter masrafları ödendikten sonra satış işlemi tamamlanır. Eskiden olduğu gibi tekrar trafik tescil bürolarına gitmeye gerek kalmaz.

Trafik Tescil bürolarına gidilmeyeceğinden işleme ait tescil belgeleri daha sonradan adrese postalanacaktır. Bu yüzden satış ve sicili takiben bir  ay geçerli olacak Tescile İlişkin Geçici Belgeniz hazırlanır ve alıcıya teslim edilir.

Yeni alıcı 15 gün içinde ilgili Tescil Bürosundan Tescil Belgesini elden alabilir. Alıcı 15 gün içerisinde almaz ise, Tescil Belgesi, Adres Kayıt Sisteminde kayıtlı adresine otomatik olarak postalanır.

Yeni alıcı 10 gün içinde satın aldığı araca ait Zorunlu Trafik Sigortasını yaptırmak zorundadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir