Kış lastiği için son hafta!

Ticari araçlara zorunluluk getiren kış lastiği uygulaması 1 Aralık’ta başlayacak.

 

Kış lastiği daha fazla yol tutuşu, daha kısa fren mesafesi, akıcı ve güvenli trafik demek!

Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği LASİD Genel Sekreteri Bahadır Ünsal; ‘’Kış lastiği +7 derece santigrat ve altındaki sıcaklıklarda daha fazla yol tutuşu ve daha kısa fren mesafesi sağlayarak hayat kurtarır. Kış lastiği uygulaması 1 Aralık’ta başlayacak. Son güne bırakılmadan kış lastiklerinin takılmasında fayda var’’ dedi

LASİD Genel Sekreteri Bahadır Ünsal güvenli sürüş için uygulama kapsamında olmayan binek araç sürücülerini de kış lastiği konusunda hassasiyet göstermeye çağırdı: ‘’Kış lastiği yaygın kullanılırsa kış aylarında çekilmez hale gelen trafik çilesi büyük ölçüde azalacak; akıcı ve güvenli bir trafik sağlanmasında önemli bir fayda sağlanacaktır.’’

 

Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği LASİD güvenli ve akıcı bir trafik için kış lastiğini önerdi. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı genelgesiyle ticari araçlara zorunluluk getiren kış lastiği uygulaması 1 Aralık’ta başlayacak. LASİD Genel Sekreteri Bahadır Ünsal; lastik değişim kuyruklarına dikkat çekerek kış lastikleri değişimini son ana bırakmamaları konusunda sürücüleri uyardı.

Kışın lastiği kış lastiği!

LASİD Genel Sekreteri Ünsal;  kış aylarında araç kullanımının zor olduğunu ve risk taşıdığını belirterek şunları söyledi: ‘’Kış koşullarında gerekli önlemler alınmazsa; trafikte risk artar. Kış lastiği kışın lastiğidir. Kış koşullarında karlı ve buzlu yola özel olarak hazırlanan lastikler; daha fazla yol tutuşu ve daha kısa fren mesafesi sağlayarak kazaları önemli ölçüde azaltır. Zorunluluk kapsamında olmasalar da biz LASİD olarak binek araç sürücülerine de kış lastiği taktırmalarını öneriyoruz. 1 Aralık yaklaşıyor; kış lastiği değişimlerinin son güne bırakılmamasında fayda var.’’

Kışın trafik çilesine çözüm

LASİD Genel Sekreteri Bahadır Ünsal; ‘’Kış lastiği kullanımına sadece ticari araç değil tüm sürücülerin özen göstermesi gerekir. Kış lastiği özel sırt karışımı ve tasarımı sayesinde kış koşullarında daha fazla yol tutuşu ve daha kısa fren mesafesi sağlar. Kış lastiği kış koşullarında; sizin, sevdiklerinizin ve trafikteki tüm araçların güvenle işinize, evinize gitmenizi sağlar.  Kış lastiğinin trafiğe çıkan tüm sürücüler tarafından yaygın kullanımı; kış aylarında tehlikeli ve çekilmeyecek hale gelen trafik çilesini de büyük ölçüde azaltacak ve trafiğin daha güvenli ve akıcı olmasına katkı sağlayacaktır’’ dedi.

Bizi hayata bağlayan en önemli parçalardan biri

LASİD Genel Sekreteri Bahadır Ünsal; kış lastiğinin +7 derece santigrat altındaki hava koşullarına uygun olarak tasarlandığını belirterek şöyle dedi: ‘’Uygulamanın başlamasına 1 hafta kaldı, sürücüler kış lastiği hazırlıklarını tamamlamalılar. Hiç unutulmamalı ki, lastik; bir araçta bizi hayata bağlayan en önemli parçalardan biridir. Doğru olmayan lastik seçimi ve kullanımı trafik kazalarına yol açabilir. Doğru lastik araca ve  mevsime uygun lastiktir. Doğru lastik güvenli sürüşün baş şartıdır.’’

 

LASİD Genel Sekreteri Bahadır Ünsal; kış lastiği alırken ve kullanırken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle belirtti:

 

Kış lastiğinin başlıca özellikleri ve avantajları nelerdir?

Kış lastiklerinin diş derinliği; yaz lastiklerine göre genellikle daha fazladır.

Kış lastiklerinde desen doluluk oranı, standart lastiklere göre daha azdır. Böylece yol yüzeyindeki kar, buz, su, çamur gibi maddelerin oluklardan dışarı atılması daha kolay olur.

Kış lastiklerinin sırt deseninde daha çok kılcal damarlı ve omuz bloklarının dişli bir yapısı vardır. Bu yapı, karlı, erimiş karlı ve çamurlu yüzeylerde ilave çekiş sağlar.

Kış lastikleri özel karışımı sayesinde kış şartlarında sertleşmeyerek, tutunma özelliklerini korur.

İçeriğindeki yüksek silika oranıyla, tutunma özelliklerini korur ve ıslak zeminde sürüş emniyetini artırır.

+7 derece santigrattan daha soğuk havalarda kış lastikleri kullanımı ile elde edilen fren mesafesi; gerek yaz lastiklerinden ve gerekse zincir takılmış yaz ya da kış lastiklerinden elde edilen fren mesafesine göre daha kısadır.

Kış lastiklerine alternatif olarak gösterilen zincir kullanımı; araçların lastik ve mekanik aksamına zarar verdiği için sadece zorunlu durumlarda ve mümkün olan en kısa sürede kullanım için tavsiye edilmektedir.

 

 

Kış lastiği alırken ve kullanırken nelere dikkat etmek gerekir?

Kış lastiklerinin, otomobilinizin 4 pozisyonunda birden kullanılması gerekir. Araçta sadece 2 lastiğin kış lastiği olması, ani frenleme ve  viraj alma gibi manevralar sırasında aracın kontrolünü zorlaştırır.

Kış lastiklerini yaz lastiklerinden ayırtedebilmek için yapısal farklılıklarının yanı sıra yanaklarındaki markalamaya dikkat etmek gerekir. M&S (Mud&Snow – Çamur ve Kar), M+S ve  Snowflake  veya Snowflake  sembollerinden herhangi biri lastiğin yanağında varsa  kış lastiğidir.

Kış lastikleri; kullanılmadıkları dönemlerde uygun koşullarda saklanmalıdır. Tekrar araç altına takıldıklarında performans kayıpları yaşanmaması için ideal şartlarda (kuru, serin, güneş ışığı almayan asit ve yağ benzeri kimyasallardan uzak) muhafaza edilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir