Bugün sizler için Mercedes-Benz’in geçtiğimiz yıl makyajladığı kompakt segment temsilcisi A Serisi’ni inceleyeceğiz.
İlk iki jenerasyonu kompakt bir hatchbacten çok MPV’yi andıran model, üçüncü nesliyle birlikte daha alışılmış bir tasarıma kavuşmuştu.
Makyajla birlikte A Serisi’nin farlarının iç tasarımı değişmiş. Tampon yenilenirken radyatör ızgarasında da görsel değişimler yaşanmış.
Yan tasarımı incelediğimizde makyaj öncesi modelle bir farklılık göremiyoruz. Kabartma izleri güçlü görünümü vurgularken B sütununun siyah olması sayesinde, ön ve arka cam arasında bütünlük sağlanmış.
Test aracımızdaki gibi Motorsport Edition donanımı satın alındığında, jantların çevresi Mercedes AMG Petronas takımının yeşil rengi oluyor. Ön ve arka tampon eteklerinde de aynı renge yer verilmiş. Bu donanımın bedelinin 9 bin TL’ye yaklaştığını belirtelim.
Arka kısımda stopların iç tasarımı yenilenmiş. Arka tamponun egzoz kısmı elden geçirilmiş ve köşeli büyük egzozlar kullanılmaya başlanmış.
İç mekânda malzeme kalitesi eski modelle aynı. Yani segment ortalamasında. En büyük değişim, orta konsoldaki merkezi ekranın büyümesi ve kalitesindeki artış olmuş.
8 inçlik ekran, orta kısımdaki dairesel kumanda ile kontrol ediliyor. Araçla ilgili pek çok ayarı bu ekran üzerinden yapmak mümkün. Ancak hala dokunmatik olmamasına anlam veremedik.
A Serisi önde yeterli yaşam alanı sunuyor. Fakat arka kısım için ancak makul denilebilir. Ayrıca kalın ve eğimli C sütünü sebebiyle arka kısma inerken ve binerken dikkatli olmak gerekiyor. Aracın 341 litrelik bagaj hacmi makyaj öncesi modelle aynı.
Test ettiğimiz A200 modelinde markanın 1.6 litre, turbo destekli motoru yer alıyordu. Bu motor 5300 devirde 156 beygir güç, 1250 ile 4000 devir arasında 250 Nm tork üretiyor.
Alt devirlerden itibaren canlı olan motorun turbo gecikmesi, hissedilmeyecek kadar az. Motorun gücü 7 kademeli, çift kavramalı, otomatikleştirilmiş şanzıman yardımıyla ön tekerleklere iletiliyor. Dur kalk trafikte vites geçişleri hissedilse de şanzıman görevini başarıyla yapıyor ve sürüşü aksatmıyor.
Fabrika verilerine göre 0’dan saatte 100 km hıza 7.8 saniyede ulaşan araç ile yaptığımız testlerde 9 saniyenin altına inemedik. Bunda aracımızda bulunan kış lastiklerinin etkili olduğunu düşünüyoruz.
A200 için ekonomik demek zor. Elde ettiğimiz test ortalamamız 9 litreydi. Ancak motorun ateşine kendinizi kaptırırsanız 12 litre ortalama yakalamak işten bile değil.
Mercedes-Benz A Serisi, yere sağlam basan bir araç. Kaygan zeminlerde çok zorlandığında önden kayma eğiliminde. Ancak normal koşullarda başarılı bir viraj performansına sahip.
Aracın süspansiyon konforu ise makyaj öncesi modelle hemen hemen aynı. Hala sert ve yolcularını yoruyor. Gaz pedalı ve direksiyon tepkilerini, aracın sunduğu Comfort, Sport, Eco ve Individual modlarına göre ayarlamak mümkün.
Satış rakamlarıyla karşımızda en başarılı A Serisi bulunuyor. Fakat araç, sertliği ile Türkiye yollarına uygun mu sorusunu akla getiriyor. Onu satın alacaklar konfor konusunda yüksek beklenti içinde olmamalı.