Makyajlanan Toyota Corolla 2016 test konuğumuz. Onu 1.4 dizel versiyonuyla inceledik ve yorumladık.

Toyota’nın rekortmen modeli Corolla makyajlandı. Biz de bugün ‘daddy cool’ sloganıyla satılan aracı sizler için inceledik.

Merhaba,

İlk kez 1966’da üretilen Toyota Corolla, geçen yıllar içinde 40 milyondan fazla satılarak dünyanın en çok satılan otomobillerinden biri olmuştu.  Bugün, 11. Nesliyle aramızda olan araç, bu yılın başında kapsamlı bir makyaj operasyonuna tabi tutulmuştu.

Toyota, Corolla’nın ön kısmındaki tasarımını Under Priority ve Keen Look olarak isimlendiriyor. Bu isimleri; öne çıkarılan ve keskin çizgiler olarak Türkçeleştirmemiz mümkün. Bu keskinlik makyajla birlikte artmış.

Makyaj öncesi modele göre radyatör ızgarası ve farlar inceltilmiş. Tampondaki anlamsız kabarıklıklar ise yerini çok daha şık çizgilere bırakmış.

Yan tasarımsa klasik sedan formunda. Uzun motor kaputu ve kısa tutulan bagaj dikkatlerden kaçmıyor. Üst iki donanım seviyesinde, arka camlar da karartılmış olarak yer buluyor.

Arka kısımdaki değişimi yakalamak için çok sağlam gözler gerekiyor. Biz farların renginde küçük değişimler gördük. Tampon ve bagaj kapağı ise makyaj öncesi ile aynı.

İç mekân makyajla birlikte ufak değişimler gösteriyor. Çok eleştirilen dijital saat müzik sisteminin yanına alınmış. Ama hala eski kol saatlerini andırıyor. Buna daha şık bir çözüm getirilmesini beklerdik. Kokpitteki malzeme kalitesi tatminkâr.

Orta konsolun en üstünde havalandırma çıkışları bulunuyor. Alttaysa 7 inçlik Toyota Touch2 multimedya ekranı yer alıyor. Makyajla birlikte bu ekranın etrafındaki butonlar da dokunmatik hale gelmiş.

Ekran, baz donanım hariç, diğer tüm donanım seviyelerinde standart olarak sunuluyor. Navigasyon ise sadece en üst donanımda opsiyonel olarak alınabiliyor. Ekranın dokunma hassasiyeti ve hızı ortalamalarda.

Makyajla birlikte Corolla’nın 2700 mm’lik aks aralığı değişmemiş. Önde sunulan alan yeterli. Arkada da diz mesafesi konusunda Corolla’nın bonkör olduğunu görüyoruz. 452 litrelik bagaj hacmi de değişmemiş. Bagaj kapağının amortisöre sahip olmamasını ise yadırgadık.

Corolla’nın kalbinde 1.3 ve 1.6 litrelik atmosferik – benzinli ve 1.4 litre hacminde turbo-dizel motorlar görev yapıyor. Test aracımızdaki dizel motor artık bayağı eskimiş bir ünite.

Bu motor 3800 devirde 90 beygir güç, 1800 ile 2800 devir arasında 205 Nm tork üretiyor. Rakiplerinin 1.6 litrelik motorlarda ortalama 120 beygir aldığı bir dönemde Toyota Corolla’nın dizel motoru zayıf kalıyor.

Alt devirleri canlı olsa da motor makul bir performansa sahip. Şehir dışında sağ şeride mahkûm olmasanız da sollamalarda temkinli olmak gerekiyor.

Araç fabrika verilerine göre 0’dan saatte 100 km hıza 12.5 saniyede ulaşıyor. Sakin kullanıldığında ekonomik bir karakter çizen araçla test tüketim ortalamamız 5.6 litre olarak gerçekleşti.

Toyota Corolla’da orta sertlikte bir süspansiyon kullanılmış. Kısa ve sert darbelerin sönümlenmesi zayıf. Ancak genel anlamda konfor düzeyi başarılı. Yol tutuş konusunda iddialı olmayan araç, virajlarda önden kayma eğiliminde. Direksiyon sistemi ise bilgilendirme ve his konusunda zayıf.

Araç, motorun ve yolun sesini iyi yalıtıyor. Ancak lastik sesinin iç mekânda duyulduğunu belirtmeliyiz.

Kısacası Toyota Corolla, kullanımı kolay ve keyifli bir model. Pek çok kişi bu aracı çok beğenecektir. Fakat ibresi performansa dönük olanlar ne dizel motordan ne de yol tutuştan umduklarını bulamayacaktır. Buradaki tercihler, satın alma kararında çok önemli.  Diğer bir eksikliği ise açılır tavanın opsiyonel bile olmaması.

Keyifli sürüşler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz