Türkiye’nin trafiği en sıkışık şehirleri belirlendi

TomTom’un 5 kıtada 160’tan fazla şehrin trafik yoğunluğunu belirleyen en son ‘Trafik Sıkışıklık Endeksi’ne göre İstanbul, yüzde 62 oranında sıkışıklık ile Avrupa’da Moskova’dan sonra ikinci sırayı alıyor.

Ankara ve İzmir de trafik sıkışıklığında 7’nci ve 11’inci sırada bulunuyor.
Dünya navigasyon lideri TomTom (TOM2), bugün 4. küresel trafik endeksini yayınladı. TomTom’un trafik datası, sürücülerin trafikte kalmamak adına tercih ettikleri kestirme yollardaki trafik sıkışıklığının anayollardaki sıkışıklıktan daha kötü olduğunu gösteriyor ve tüm dünyada yolculuk yapanlar, trafikte sıkışık kalarak yılda ortalama 8 iş günü harcıyor. Bu durum artan trafik problemine çözüm arayan yerel yönetimler için yeni birtakım zorluklar yaratıyor.

5 kıtada 160’tan fazla şehrin 2013 yılına ait trafik sıkışıklığını ölçen ve 2012 yılına ait kıyaslamayı da içeren en son TomTom Trafik Sıkışıklık Endeksi’ne göre Moskova, Avrupa’da trafiğin en sıkışık ve yoğun şehirler arasında birinci olurken, İstanbul yine ikinci sırada yer aldı.

TomTom Türkiye Ülke Müdürü Enis Yücesan konuyla ilgili şunları söyledi: “Trafik sıkışıklığı yeni bir şey değil ve küresel bir zorluk olmaya devam ediyor. Yeni yollar inşa etmek ya da mevcut yolları genişletmek gibi geleneksel çözümler sıkışıklığa artık etkili olmuyor. Gerçek zamanlı trafik bilgisi sürücülere yolculuklarında hızlı bir şekilde kısayol bulmalarına yardımcı oluyor ve hükümetlere kendi şehirleri için trafik akışını iyileştirmek açısından daha akıllıca kararlar vermelerini sağlıyor.”

Trafik endeksi, yolcu araçları tarafından deneyimlenmiş en yoğun saatlerdeki seyahat süreleriyle sıkışıklığın olmadığı zamanlardaki seyahat sürelerini karşılaştıran trafik sıkışıklığının tek küresel ölçümüdür. Endeks hem yerel yolları hem de karayollarını göz önünde bulundurur.
2013 yılında Avrupa’da genel tıkanıklık seviyesine göre sıralanmış en sıkışık ilk on şehir şöyle sıralanıyor:

1 Moskova %74 6 Roma %37
2 İstanbul %62 7 Ankara %36
3 St. Petersburg %54 8 Dublin %35
4 Palermo %39 9 Atina %34
5 Varşova %39 10 Brüksel %34
11 İzmir %31

İstanbul’da trafik sıkışıklığı 1 yıl içinde 3 puan yükseldi

2013 yılının tamamında en yoğun trafik yüzde 74 ile Moskova’da yaşanırken yüzde 62 ile ikinci sırada bulunan İstanbul, (2012 yılında yüzde 59) 3 puanlık artışla aynı zamanda en yüksek artışın yaşandığı şehir oldu. İstanbul’da karayollarında yani anayollarda sıkışıklık oranı yüzde 73 seviyesinde. Anayollar dışındaki yollarda ise yüzde 54. Trafiğin en çok sıkıştığı günlerde sürücüler ortalama 66 dakikalık gecikme yaşıyor. İstanbul’da geçen yılın en sıkışık gününün 29 Ağustos olduğu görünüyor.

Ankara ve İzmir de ilk kez listeye girdi

2007 yılından bu yana yapılan TomTom Trafik Endeksi raporunda bu yıl ilk kez Ankara ve İzmir de listede yer aldı. Bu yıl başkent Ankara en çok trafik sıkışıklığı yaşanan şehirler arasında 7. sırada bulunuyor. Yüzde 36 sıkışıklık oranına sahip şehirde en yoğun saatlerdeki gecikme ise 40 dakika. İzmir de yüzde 31 oranında sıkışıklıkla dünya sıralamasında 11. sırada. Bu şehirdeki gecikme süresi de 30 dakika çıktı.

TomTom Türkiye Ülke Müdürü Enis Yücesan, Ankara’da yapılan yol ve sinyalizasyon çalışmalarıyla sıkışıklığın azaldığını gördüklerini söyledi. Yücesan, “İzmir’de 2 puanlık artış yaşanırken Ankara’da 2 puanlık düşüş var. Bu çalışmaların devam etmesiyle Ankara’da birkaç yıl içinde trafik sorunu çözülebilir” ifadesini kullandı.

Yeni yol ve köprü artık çare değil

Yeni yol ve köprü yapımının dünyada artık trafiğe çözüm sağlamadığını belirten Enis Yücesan çözümü şöyle anlattı: “Geçen yıl dünyada yol yapımına 300 milyar dolar harcandı. Ancak bunun yerine 1 milyar dolar harcanarak sorunlar ‘Akıllı Trafik Yönetimi’ çalışmaları ile çözülebilirdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi de akıllı sinyalizasyon sistemleri ve yönlendirme konusunda çalışmalar yapıyor. İstanbul’da OGS ve HGS’nin farklı şeritlerde olması, bu nedenle araçların şerit değiştirmek zorunda kalması, kazalara neden olması ve yavaşlama zorunluluğu trafik yoğunluğu yaratıyor. Ancak bu durumun çözümü için de çalışıldığını biliyoruz.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir