Türkler otomobil satın alırken nelere dikkat ediyorlar?

Cetelem Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan ve aralarında Türkiye’nin de olduğu 8 Avrupa ülkesindeki otomotiv pazarının mercek altına alındığı raporun bir yenisi TEB Cetelem tarafından açıklandı.

4830 kişinin katılımıyla hazırlanan “Özel otomobil çağının sonu geldi mi” başlıklı rapor, araç paylaşım sistemlerinin Türkiye dahil pek çok Avrupa ülkesinde erkeklerin ilgisini çekerken, kadınların otomobilin ‘tek sahibi’ olmak istediklerini ortaya koydu
TEB Cetelem, Cetelem Araştırma Merkezi’nin desteğiyle hazırlanan ‘Özel otomobil çağının sonu geldi mi’ başlıklı raporunu açıkladı. 2012’den bu yana Türkiye’nin de içerisinde yer aldığı rapor, 8 Avrupa ülkesinde toplam 4830 kişinin görüşüne başvurularak TNS Sofres tarafından hazırlandı.
TEB Finansman A.Ş CEO’su Paul L.F.M Milcent ve Pazarlama Direktörü Sercan Büyükbayram’ın sunumunu yaptığı bu yılki rapor, ağırlıklı olarak özel otomobillerin geleceği ve tüketicilerin otomobilin geleceğini nasıl gördükleri üzerine yoğunlaştı. Özel otomobiller gelecekte yeni bir toplu taşıma şeklinin parçası haline gelirse ne olacak? sorusuna cevap aranan raporda Avrupalı tüketicilerin şimdilik sadece %20’sinin ortak otomobil kullanımına “Evet” dedikleri ortaya kondu.
Otomobile ulaşma konusunda diğer Avrupalı tüketicilere göre daha fazla zorlanan Portekizliler ve Türkler ise ortak otomobil kullanımının öncüleri olmaya aday görünüyor. Onları Fransızlar ve İspanyollar takip ediyor. İngiltere ve İtalya’daki tüketiciler ise otomobil paylaşımı yöntemine biraz daha mesafeli yaklaşıyorlar. Ancak yine de, eskiden statüyü, bugünse özgürlüğü temsil eden otomobillerin pek de uzak olmayan bir gelecekte yepyeni bir ulaşım şeklinin parçası haline geleceğine kesin gözüyle bakılıyor. Avrupalılara göre otomobillerin toplum gözündeki yeri gelecekte tam da bu şekilde evrim geçirip değişime uğrayacak.
Kadınlar, otomobil paylaşımı konusunda daha isteksiz…
Araç paylaşımı sistemleri, otomobilin geçirdiği bu evrimdeki önemli kilometre taşlarından biri olarak dikkat çekiyor. Raporda bu türden sistemlere doğrudan evet demediği halde sıcak baktığını söyleyen Avrupalı erkek sürücülerin oranının yüzde 47’yi bulduğu görülüyor. Ancak bu oran kadınlar arasında sadece yüzde 37 seviyesinde kalıyor. Bu, Avrupalı kadınların otomobillerine, Avrupalı erkeklerden daha fazla bağlı olduklarını gösteriyor. Bu durum aynı zamanda markaların son yıllarda neden daha çok kadın müşterileri düşünerek ürün geliştirdiklerini de açıklıyor.
Türklerin yüzde 61’i: Sahibi olmadığım otomobili kullanabilirim
Her Avrupalı’dan en az dördü, önümüzdeki on yıllık dönemde ortak otomobil kullanımına hazır olduğunu belirtiyor. Türkler, İtalyanlar ve Almanlar, bu soruya sırtını dönen Belçikalılara veya İngilizlere kıyasla bu kullanım türünü tercih etmeye daha eğilimliler. Belçikalı tüketicilerin sadece %29’u, kendilerine ait olmayan bir otomobili kullanabileceğini belirtiyor. Aynı durum, söz konusu oranın %34 olduğu İngiltere için de geçerli. Sahip olmadıkları bir otomobili kullanmaya hazır Türkler (%61), İtalyanlar (%45) veya Almanlar (%44) ile Belçikalılar ve İngilizler arasında bu kategoride ciddi bir fark söz konusu!

Yeni otomobil finansmanı önem kazanıyor
Raporun ortaya koyduğu ilginç sonuçlardan biri de, Avrupa’da yeni otomobil sahibi olma yaşının giderek yükseldiği oldu. Otomobil fiyatlarındaki hızlı artış, Avrupa’da yeni bir otomobil sahibi olma yaşını ortalama 50’ye yükseltti.
Yeni bir otomobil satın almak için gereken finansal çabalar, nüfusun böyle bir alım için gerekli kaynaklardan yoksun bir kesimini, özellikle de gençleri, etkin bir şekilde bu kapsamın dışında bırakıyor. Gençler ya hiç otomobil satın almak istemiyor ya da kullanılmış olanı tercih ediyor. Rapor işte bu nedenle, otomobil alımını finanse etmek için kredi talebinde bulunmanın adeta artık kaçınılmaz olduğunu ortaya koyuyor. Zaten Avrupalı tüketicilerin %68’i, uzun vadeli leasing ve satın alma opsiyonlu leasing ve leasing gibi diğer tüm seçenekler içinde otomobil finansmanının en ideal yöntemi olarak krediyi görüyor.
Kredi seçeneği, en çok Türkler (%88), İtalyanlar (%77) ve İspanyollar (%75) tarafından kullanılıyor. Her üç veya dört Avrupalıdan biri, nakit parayla otomobil almayı tercih etse de İngilizler (%47) ve Almanlar (%42), bu seçeneği Avrupalı komşularına göre daha fazla tercih ediyorlar. Türkler (%23), İtalyanlar (%15), İspanyollar ve Almanlar (%14), otomobil alımlarında %100 kredi seçeneğini daha cazip buluyor.
Türk tüketicilerinin yüzde 81‘i yeni teknolojileri benimseme konusunda daha istekli görünüyor. TEB Cetelem de tüketicilerin bu isteğine karşılık olarak yepyeni bir kredi başvuru uygulaması geliştirdi. Buna göre tüketiciler henüz satın alacakları otomobili incelerken, kredileri onaylanmış oluyor. iPad’ler için geliştirilen bu uygulamayla kredi başvuru ve onay süreci, araç başından ayrılmadan, bir kaç dakika içinde tamamlanıyor.
Raporda Türkiye ile ilgili öne çıkan sonuçlar;
Avrupa’da otomobili keyif için alırım diyen tüketiciler arasında Türkler birinci sırada yer alıyor.
Marka Türkler için araç satın alma sürecinde %97 oranıyla en önemli faktör olarak öne çıkıyor.
Araştırmaya katılan Türklerin %94’ü araç maliyetine, yakıt maliyetinden daha çok önem veriyor.
Türkler’in %69’u otomobil için internet üzerinden yedek parça satın almayı düşünebileceğini belirtiyor. Türkiye diğer ülkeler arasında 1. sırada yer alıyor.
“Ekonomi ve Ekoloji” araç alım sürecinde Türk kadınlarının kararında önemli rol oynuyor.
Türk kadını trafikte daha sabırlı.
Otomobil sahibi olma konusunda kadınlar erkeklerden daha istekli bir duruş sergiliyor.
Türkler Dizel’i çok seviyor. Önümüzdeki 10 yılda dizel otomobillerin büyük şehirlerde kullanımının yasaklanmasına %74 oranında karşı duruyorlar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir