Sedan modellerin adeta peynir ekmek gibi satıldığı ülkemizde, bugünkü test konuğumuz VW’nin kompakt sedanı Jetta.
2011 yılında PQ35 platformu üzerine geliştirilen Jetta, geçtiğimiz yıl makyajlanarak güncel görünümüne kavuştu.
VW, Jetta’yı makyajlarken her zamanki gibi tutucu davranmış. Sadece ön bölümde tamponlar ve radyatör ızgarası yenilenirken, farların iç tasarımı elden geçirilmiş. Ayrıca farların karartıldığını da belirtelim.
Yandan klasik sedan formunda olan aracın tavanı arkaya doğru düz ilerliyor. Highline donanımla birlikte arka camlar yüzde 65 oranında karartılmış olarak sunuluyor.
Arka kısımdaysa değişen sadece stoplar olmuş. Hem iç tasarımı elden geçirilmiş hem de bagaj kapağına taşan kısmı inceltilmiş.
İç mekanda hem görsel hem de teknolojik anlamda iyileştirmeler yapılmış. Direksiyon simidinin altı düzleştirilmiş versiyonla yenilenirken, Tiguan’da kullanılan 6.5 inçlik renkli multimedya ekranı araca adapte edilmiş.
6.5 inçlik ekran, eskisine nazaran daha teknolojik olsa da Golf ve Passat’da kullanılan sistemin gerisinde kalıyor. Dokunmatik hissi vasatı aşamayan ekrandan müzik sistemini kontrol etmek, park sensörü bilgileri görmek mümkün oluyor.
Segmentinin en uzunu olan Jetta, dingil mesafesi konusunda rakiplerinin gerisinde kalıyor. Buna karşın bu durum iç mekân genişliğine olumsuz yansımamış. Önde yeterli genişlik mevcut. Arka kısımsa yolcularına fazlasıyla bonkör davranıyor. Jetta’nın 510 litrelik bagaj hacmi, makyajdan sonra da değişmemiş.
Jetta’da VW ürün gamındaki pek çok modelde kullanılan 1.6 litrelik turbo dizel motor kullanılmış. Common-rail teknolojisine sahip motor 4400 devirde 105 beygir güç üretirken torku ise 1500 ile 2500 devir arasında 250 Nm.
Motorun ürettiği güç 7 kademeli, kuru tip DSG şanzıman ile ön lastiklere aktarılıyor. Alt devirlerde canlı olan motorun gücü artan devirlerle birlikte belirgin olarak düşüyor.
Fabrika verilerine göre araç 0’dan saatte 100 km hıza 11.7 saniyede ulaşıyor. Ara hızlanmalarda DSG şanzıman, vites düşürme için bekletiyor.
Güç anlamında vasatı aşamayan motor ekonomik karakteriyle öne çıkıyor. Karma kullanım testimizde yakaladığımız 5.5 litrelik tüketim ortalaması bunun en büyük kanıtı.
Jetta sert süspansiyonlara sahip. Bu durum konfor konusunda soru işareti yaratsa da biz testimizde bir sorun yaşamadık. Araç hızlı virajlarda önden kayma eğiliminde. Fakat artık standart sunulan ESP sistemi bu durumda hayat kurtarıcı oluyor.
VW Jetta hiçbir disiplinde sınıfının en başarılısı değil. Ancak satış adetlerinde en çok satanlardan birisi. Tüketici cephesindeki algısı hak ettiğinin çok önünde. Bu da onu alacakların ikinci elde satarken zarar etmeyeceklerini gösteriyor.
Keyifli sürüşler