Bayanlar, baylar; karşımızda Türkiye’de D segmentinin en çok satan modeli VW Passat var. Bugün onun en güçlü ve 4 çeker versiyonunu inceleyeceğiz.
B8 kasa koduyla 2014 yılında yenilenen Passat, Alman üreticinin MQB modüler platformu üzerinde geliştirilmiş.
Çekici bir görünüme sahip olan otomobil, ince farları ve krom detayla süslü radyatör ızgarası ile öne çıkıyor. Bu ızgaranın üzerinde aracın ‘4motion’ logosu da konumlanmış.
LED High ismi verilen farlarda isminden anlaşılacağı gibi LED teknolojisinden faydalanılmış. Sistemin aydınlatma performansı başarılı.
Aracın dinamik hatları yan bölümde de sürüyor. Kısa bagaj çıkıntısı sayesinde bu etki artırılmış. Ayrıca kapı altları ve kol seviyesindeki kat çizgileri de güçlü bir görünüm yaratmış.
Arka bölüme geçtiğimizdeyse düz inen bir bagaj kapağıyla karşılaşıyoruz. Stoplarda da LED kullanılmış. Tampon altındaysa çift egzoz çıkışı etkisi yaratılmış. Ancak aslında, egzoz çıkışı tamponun altına gizlenmiş ve tek tarafta bulunuyor.
Aracın iç mekânına adım attığımızda yüksek kalite hemen hissediliyor. Kokpit boyunca uzanan ahşap kaplama bu hissi arttırıyor. Genel tasarım diğer VW modellerini andırıyor.
Orta konsolun en üstünde analog saat, altında havalandırma çıkışları bulunuyor. Daha alta ise sırası ile multimedya ekranı ve havalandırma kumandaları konumlandırılmış.
Araçta sunulan ve “Discover Pro” ismi verilen 8 inçlik multimedya sistemi, navigasyon desteğine ve dahili hafızaya sahip. Ekranın dokunma hissi başarılı, tepkileri de hızlı. Bunun yanında grafiklerinin çözünürlüğü de başarılı. Bu ekrana MirrorLink desteği ile cep telefonunuzun görüntüsünü aynen yansıtmanız mümkün.
VW Passat önde ve arkada yeterli diz mesafesini sunuyor. Baş mesafesi konusunda da sorun yaşanmıyor. Aracın bagaj hacmi ise 586 litre.
Test ettiğimiz VW Passat modelinde 2 litre hacminde, çift turbolu dizel motor kullanılıyordu. Bu motor 4000 devirde 240 beygir güç, 1750 devirden itibarense 500 Nm tork üretiyor.
Motorun gücü 7 kademeli, çift kavramalı DSG şanzıman ile tekerleklere iletiliyor. Araçta sunulan 4 çeker sistemi Haldex teknolojisinin 5. Nesline sahip. Bu sistem ESP’den gelen bilgilerle ihtiyaç anında gücü arka aksa da aktarıyor.
DSG, spor konumda hızlı viteş değişimlerine imza atıyor. Ancak şehir içinde dur kalk trafikte bocaladığını görüyoruz. Keza ileri geri hızlı manevra yapmak isterseniz DSG’nin tepki süresi sizi bekletiyor.
Passat, fabrika verilerine göre 0’dan saatte 100 km hıza 6.1 saniyede ulaşıyor. Performans istendiğinde ortalama tüketim 8 litreyi geçse de sakin kullanıldığında 6.5 litre ortalama ile gezmek mümkün.
Elektronik diferansiyel kilidinin de sunulduğu araç başarılı bir yol tutuşa sahip. Süspansiyonlar gövde salınımlarını başarıyla kontrol ediyor. 4Motion sistemi de arkanın kaymaya başladığı anda devreye giriyor ve virajdan güvenle çıkmanızı sağlıyor.
Passat’ın süspansiyon konforu da başarılı. Dar yanaklı lastikler bir miktar bu disiplinde düşüşe sebep olsa da araç, segmentinin en konforlu sürüşlerinden birini yaşatıyor.
Test ettiğimiz bu en güçlü Passat’ın fiyatı 200 bin TL bandını geçiyor. Passat ne kadar başarılı bir otomobil olsa da bu rakam onu satın alacaklar için psikolojik anlamda yüksek. Bu nedenle bu versiyonun oldukça kısıtlı bir kesime hitap edeceğini zannediyoruz.
Keyifli sürüşler