Bugün, milli mücadelemizin başladığı Samsun’dayız. Konuğumuz ise tamamen yenilenen Citroen C3.
Merhaba,
Uzun bir sessizliğin ardından Citroen, yeniden yaşam sinyalleri vermeye başladı. Önümüze çıkardığı modelse 3. nesil C3.
Saxo modelinin yerini alarak 2002 yılından bu yana üretilen C3, Avrupa’da 3.5 milyon adet satmış bir B segment oyuncusu.
Yeni Citroen C3, eski modelin yumuşak hatlarını tümüyle terk etmiş. Cactus modelini andıran sıra dışı çizgiler otomobile hakim olmuş.
Ön bölümdeki 3 parçalı farlar, aracın B hatchbackten çok, küçük bir crossover gibi görünmesini sağlamış. Led tipi gündüz farları ve sinyaller en üstteki ince far grubuna yerleştirilmiş.
Yan bölümde ilk dikkat çeken Airbumplar oluyor. İçi hava dolu plastik parçalardan oluşan bu sistem, kapı ve market arabası çarpmaları gibi durumlarda boyanın zarar görmesini engelliyor. Ancak bu sistem en üst donanımda standart, orta seviyedeyse opsiyonel sunuluyor. Çift renkli gövde ve üç farklı tavan rengi seçeneği sunan C3’te 36 farklı kombinasyon bulunuyor.
Arka kısma geçtiğimizde daha durağan bir yapı ile karşılaşıyoruz. Dairesel formlu stoplar dikkat çekerken, iç yapılarındaki 3 boyut efektiyle şık göründükleri bir gerçek.
C3’ün iç mekanında da Cactus esintisi devam ediyor. Kapı kollarındaki deri parçalar ve cam açma butonlarında bu benzerlik doruk noktada. Kokpitteki malzeme kalitesi bazı kısımlarda segment üstü seviyedeyken, bazı alanlarda segment standartlarını zorlukla karşılıyor.
Orta konsolda en üstte havalandırma çıkışları yer alıyor. Onun altındaysa 7 inçlik dokunmatik bir ekran bulunuyor. Ekranın genel kullanımı başarılı ama hız konusunda beklentinizi yüksek tutmamalısınız.
C3’te ilginç bir donanım da bulunuyor. ConnectedCAM ismi verilen bu donanım, araç içi görüntü alan harici kameralarla benzer şekilde çalışıyor. Tek farkı sisteme entegre olması ve tek tuşla çektiği video veya resmi cep telefonuna aktarabilmesi. Bu kameranın görüntü kalitesi yüksek.
Citroen C3, yenilenirken boyutlarıyla da büyümüş. Uzunluğu 5.5 cm uzamış. Genişliği de 21 mm artarak segmentinin en genişi olmuş. En büyük değişimse 7 cm’e yakın artan arka koltuk diz mesafesi.
Araç önde yeterli genişliği sunuyor. Omuz mesafesi de etkileyici. Arkada diz mesafesi tatminkar. Baş mesafesi ise bonkör. Bu arada camın üst kısmının altta kalması sebebiyle İniş binişlerde başı çarpmamak için dikkatli olunmalı.
Citroen C3, eski model gibi 300 litre bagaj hacmi sunuyor.
Araç Türkiye’de 1.2 litre atmosferik-benzinli, 1.6 litre turbo – dizel motorla satılacak. Benzinli ünite 82 beygir güç çıkışına sahip. Dizel motorunsa 75 ve 100 beygirlik iki versiyonu bulunuyor. Otomatik şanzıman şu anda sunulmuyor. 2017 yılının ilk yarısında 1.2 litrelik motorun turbo versiyonuyla birlikte EAT6 tam otomatik şanzıman gelecek.
Lansman süresince kullandığımız 1.6 litre hacimli 100 beygirlik motor yeterli performansı sunuyor. Yakıt tüketimi konusunda gayet cimri. Yakaladığımız 5.1 litrelik ortama bunun kanıtı.
Citroen C3’te, önde Macpherson, arkadaysa torsiyon bağlantılı bir süspansiyon kullanılmış. Araç yeterli yol tutuşa sahip. Direksiyon sistemi ise çok hisli değil. Süspansiyonlar darbeleri başarıyla emiyor. Fakat arka süspansiyonlar sesli çalışıyor.
Ses demişken yüksek hızlarda rüzgar sesinin iç mekana sızdığını söylemeliyiz.
Yeni Citroen C3 güzel görünen bir otomobil olmuş. Fiyatları ise dizel – otomatik şanzıman sunan rakiplerinden biraz pahalı. En baz versiyonu 52 bin 250 liradan satılacak.
Ancak asıl büyük eksikliği dizel-otomatik kombinasyonu olmayışı. Bu birliktelik için ışık 2017 yılında da görünmüyor.