Filozof Heraklitos; “Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir” sözünü söylerken elbette otomobillerden bahsetmemişti. Ama bugünkü konuğumuz yeni Peugeot 3008 tam anlamıyla tüketicilerin değişen ihtiyaçlarına göre şekillenmiş bir araç. Onu İtalya’daki dünya tanıtımında inceledik.

2008 yılında Peugeot 3008 ilk kez tanıtıldığında tüketici ihtiyaçları MPV’lerden SUV’lara doğru kaymaya başlamıştı. Bunu gören marka 3008’i her iki ihtiyacı da karşılayacak şekilde geliştirmişti. Ama teorisi iyi olan bu plan özellikle Türkiye’de satış anlamında karşılık bulmadı.

İkinci nesil 3008 ise artık arada kalmış bir otomobil değil, tam bir modern çağ SUV’u olmuş. Bunu sağlayansa hiç kuşkusuz tasarımı.

Ön bölüm SUV’ların olmazsa olmazı güçlü görünümü bizlere sunuyor. Dik inen radyatör ızgarası ve yüksek konumlandırılan motor kaputu sayesin küt ve sert bir hava yaratılmış. Tamponun alt kısmıysa metal görünümlü plastik bir eklentiye sahip.

Farların arasına giren tampon çıkıntısı sayesinde ön aydınlatmalar iki parça izlenimi veriyor. Ayrıca farların üst kısmında LED kullanılan gündüz aydınlatmaları bulunuyor.

Yeni 3008’in en güzel kısmı hiç kuşkusuz yandan görünümü. Küt inerek çamurlukla birleşen motor kaputu ve arka C sütununun siyah renkli oluşu premium algısını güçlendiriyor. Ayrıca pek çok kaslı çizgi de bu kısmın güçlü görünmesini sağlıyor.

Arka tasarıma geçtiğimizde aracın bütünüyle uyumlu bir tasarımla karşılaşıyoruz. Uzayan tavan ile bir spoyler yaratılmış. 3 boyutlu ve pençe formlu stoplar ve onların arasındaki siyah lake kaplama bu kısmın yekpare bir görünüm almasını sağlamış. Bagaj kapağı da dik bir açıyla tamponla birleşiyor.

Yeni 3008’in en çok konuşulacak kısmı iç mekanı olacak. İkinci nesil i-Cockpit olarak isimlendirilen ön konsol rakiplerinden daha kaliteli hissettiriyor. Üst bölümdeki malzeme kalitesi çok iyi. Ancak kokpitin alt kısımlarında bu kalite daha düşük.

Yeni i-Cockpit’in temelini ilk neslinde olduğu gibi küçük direksiyon simidi ve onun üstünden görülen göstergeler oluşturuyor. Ama ilk nesilde yaşanan görüş problemi bu kez giderilmiş.

Türkiye’de hayalet gösterge olarak isimlendirilen tamamen dijital göstergeler 3008’de yer bulmuş. İstenildiğini gibi özelleştirilen bu göstergelerin en baz donanımda bile standart olarak sunulduğunu belirtelim.

Kokpitin bir diğer önemli parçası orta konsolun en üstündeki dokunmatik ekran. 8 inçlik bu ekranın dokunma hassasiyeti başarılı. Tek eleştirimiz havalandırma gibi basit bir fonksiyonun bile bu ekrandan kontrol ediliyor olması. Bu ekran Türkiye’de baz donanım hariç tüm donanım seviyelerinde standart.

Orta konsolda ayrıca şalter tipi kumandalar yer alıyor. Fırçalanmış alüminyum görünümlü orta kısımda otomatik şanzımanlı modellerde vites kolunun da çok şık göründüğünü düşünüyoruz.

Peugeot 3008 eski modele göre 8.2 cm uzamış. Aks aralığı da 6.2 cm artmış. Önde sunulan alan yeterli. Arkada da diz mesafesi konusunda sorun yaşanmıyor. Zeminin düz olması ortada oturan 3. yolcu için avantaj. Sadece bu yolcu arka havalandırma çıkışlarının çıkıntısından rahatsız olabilir.

Araç 520 litre bagaj hacmi sunuyor. Bu hacim en büyük rakibi Nissan Qashqai’nin sunduğu 401 litreden çok daha büyük.

Yeni Peugeot 3008, Türkiye’de 3 farklı motorla satılacak. Benzinli motor cephesinde baz seçenek ödüllü 1.2 litre turbo ünite olacak. Bu motor 130 beygir güç, 230 Nm tork üretiyor. En güçlü benzinli motorsa yine turbo destekli 1.6 litrelik ünite olacak. Bu motorun gücü 165 beygir, torku 240 Nm.

1.6 litre hacmindeki BlueHDi, turbo-dizel ünite dizel cephesindeki tek güç paketi olacak. 3500 devirde 120 beygir güç üreten motorun torku ise 1750 devirde 300 Nm.

1.6 litrelik benzinli motor sadece EAT6, tork konvertörlü şanzımanla satılacak. Diğer motorlardaysa aynı otomatik şanzımanın yanında 6 kademeli manuel şanzıman seçeneği de bulunacak.

Yeni Peugeot 3008, yenilenirken eski modele göre ortalama 100 kg hafiflemiş. Bu aracın performansının yanı sıra yakıt tüketimine de olumlu etki göstermiş. 1.2 litrelik benzinli – otomatik seçenek fabrika verilerine göre 5.2 litrelik bir karma tüketim ortalamasına sahip. Otomatik dizel versiyonun karma tüketim ortalaması ise 4.2 litre.

Aracın süspansiyonları da çok dengeli ayarlanmış. Konfor konusunda sorun yaşanmıyor. Ayrıca gövde hareketleri de kontrollü. Küçük direksiyon simidi sayesinde 3008 ile viraj almak çok keyifli. Arka süspansiyon 308’e nazaran çok sessiz çalışıyor. Ancak bu konuda asıl neticeye Türkiye’deki testimizde varacağımızı düşünüyoruz.

3008’in 4×4 seçeneği bulunmuyor. Bunun yerine ön tekerleklere aktarılan torku düzenleyen grip control sistemi sunuluyor. Aracın iç mekanı çok sessiz. Rüzgar sesi iyi yalıtılmış. Sadece yüksek hızlarda lastik sesi iç mekana yansıyor.

Yeni Peugeot 3008, Türkiye’de 87.900 TL’den başlayan bir fiyatla ve Access, Active, Allure, GT-Line isminde 4 donanım seçeneğiyle satılıyor.

Keyifli sürüşler

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz