Yeni Peugeot 308 Türkiye test sürüşü – yorum ve sürüş izlenimi // ototest.tv

Yalın tasarım ve yenilikçi kokpiti ile ön plana çıkan yeni Peugeot 308, bugünkü test konuğumuz. Otomobil, markanın yeni EMP2 platformu üzerinde yükseliyor.

Bu yeni platformun avantajı ile 140 Kg daha hafifleyerek yollara çıkan araç, 3 farklı donanım seçeneği ile satılıyor. Modelin iki benzinli iki de dizel olmak üzere 4 farklı motor opsiyonu bulunuyor.
Yeni 308’in tasarımı için sıra dışı demek zor. Önceki neslin tek parça ızgarasından vazgeçilmiş ve iki parçalı ızgara grubuna yer verilmiş. Üst ızgara, nikelaj detaylar ile süslenerek şık kılınmış.
Selefindeki geriye doğru uzanan far grubu, yerini 62 adet LED’den oluşan yeni farlara bırakmış. Bu sayede 308, agresif görünen bir otomobil haline gelmiş.
Yan bölümde akıcı tasarım göze çarpıyor. Paralel uzanan tavan yapısı, baş mesafesinin yeterli olacağını gösteriyor.
LED teknolojisi, stoplarda da yerini almış. Bu stoplar özellikle gece sürüşlerinde otomobilin etkileyici görünmesini sağlıyor.
Modelin ölçülerine baktığımızda Peugeot 308’in, en güçlü rakibi Volkswagen Golf ile benzer boyutlara sahip olduğunu görüyoruz.
Peugeot 308 içeride sade bir mekânla sizleri karşılıyor. Çift renkli ön konsol, iç mekânın kaliteli görünmesini sağlamış.
Malzeme kalitesi konusunda 308, segmentinin en iyilerinden sayılabilir. Direksiyon simidi ve gösterge panelleri 208’den tanıdık. Gösterge panelinin konumu, bazı sürüş ayarlarında direksiyon tarafından perdelenebiliyor.
Gösterge panelindeki devir saati dikkat çekiyor. Standart devir saatlerinin soldan başlamasının aksine, bu devir saati sağdan başlıyor.
Orta konsol tuşlardan arınmış ve son derece sade. Bu ortamın oluşmasını, havalandırma ızgaralarının ortasına konumlandırılmış SMEG+ ekran sağlıyor.
208’de SMEG versiyonu kullanılan bu ekran, geliştirilerek 308’e transfer edilmiş. Ekran; multimedya, havalandırma, navigasyon, geri görüş kamerası ve araç bilgileri konularında yardımcı oluyor. Araçla ilgili neredeyse tüm işlemleri, bu ekrana dokunarak gerçekleştirebiliyorsunuz. Fakat bu bazen pratikliği azaltıyor.
Ön iki koltuk arasında kısıtlı boyutta bir eşya gözü sunulmuş. İçeride sunulan alan sınıf standartlarında ve geniş yan camlar sayesinde ferah. 308, 428 litrelik bagaj hacmine sahip.
Peugeot 308, testimize PSA grubunun, pek çok marka ve modelinde görev yapan 1.6 litrelik dizel motorlu versiyonu ile konuk oldu.
115 beygir güç ve 270 Nm tork değeri sunan motor, yeterli esneklik değerlerine sahip. Motorun en beğenilen özelliği ise ekonomik yapısı. Uzun yolculuklarda 4 litre civarında tüketim değerleri yakalayabilen 308, şehir içinde ise 100 km’de 5.2 lt yakıt ile yetiniyor.
Peugeot 308’de orta sertlikte süspansiyonlara yer verilmiş. Buna rağmen otomobilin konfor seviyesi başarılı.
Rüzgâr ve yol sesi konusunda başarılı olan aracın, süspansiyonlarının sesli çalışma karakteri ise eleştirilebilir.
Yol tutuş konusunda segment standartlarını karşılayan araç, standart ESP sistemi sayesinde olası tehlikelerin de önüne geçiyor. 308’in yumuşak direksiyonunun hassasiyeti de bize göre yeterli.
EuroNcap çarpışma testlerinden 5 yıldız almayı başaran 308’in en büyük kozu, rakiplerine göre bir miktar uygun olan fiyatı ve çevreci motorları. Bu iki kriterin başarıyı getirip getirmeyeceğini, zaman gösterecek.
Keyifli sürüşler…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir