Yeni Toyota Auris 1.4 dizel test — sürüş, yakıt tüketimi ve performansı videosu // ototest.tv

Birinci nesil Auris, ortalamalarda bir otomobildi. Şimdiyse karşımızda iddialı mı iddialı, test konuğumuz Yeni Auris var.
Toyota’yı kompakt sınıfta temsil eden Auris, 2007 yılında ilk nesliyle, Avrupa yollarına çıkmıştı. İkinci nesil Auris ise geçtiğimiz aylarda aramıza katıldı.
Yeni Auris, Japon üretici için yepyeni bir tasarım anlayışını müjdeliyor. ‘Keskin bakış’ ismi verilen far grubu, ön bölümde dikkatten kaçmıyor. LED tipi gündüz farları ve çekik tasarlanan far grubu, otomobilin ön bölümünü şık ve sportif kılmış.
Ön bölümdeki bir diğer tasarım felsefesi ise ‘öncelikli tasarım’ olarak isimlendirilen ve özellikle radyatör ızgarası ve çevresinde hissedilen anlayış oluyor.
Otomobilin ön bölümü sportif ve çekici görünse de arkaya doğru ilerlendiğinde bu hissin gitgide kaybolduğunu görüyoruz. Özellikle otomobilin arka stoplarının tasarımı farklılık ortaya koyamazken, Mitsubishi ASX ile olan benzerliği dikkatlerden kaçmıyor.
Auris’in bir önceki nesli, segmentinin en küçük otomobillerinden biriydi. Bu sebeple özellikle iç mekan genişliği anlamında sahiplerinin pek memnun olmadığını biliyoruz. Yeni Auris, eski modele göre 30 mm uzayarak 4275 mm uzunluğa erişmiş. Dingil mesafesinin aynı kalması sebebiyle, iç mekanda hissedilir bir genişleme bulunmuyor.
Toyota mühendisleri, Auris’in iç mekanını tasarlarken Avrupalı rakipleriyle boy ölçüşebilir bir görünüm ve kalite hedeflemişler. Kalite konusunda sınıf standartlarının yakalandığı doğru. Ancak aracın modern görünen bir kokpite sahip olmadığı da bir gerçek.
Dik inen ortak konsol alışılmışın dışındayken, konsoldaki dijital saat; görünümüyle 15 yıl öncesinin otomobillerini andırıyor. Multimedya sisteminin ekranı ve bu ekranın geri görüş kamerasına ev sahipliği yapıyor olması, kokpitteki en teknolojik detay.
Göstergelerin içerisindeki yol bilgisayarı yine gösterge üzerindeki bir butonla değiştirilebiliyor. Ama korkmayın! Bunun haricinde Toyota mühendisleri, direksiyon üzerine de aynı işlevi gerçekleştiren bir buton koymuşlar ve ergonomik sıkıntı giderilmiş.
Auris’in 353 litrelik bagaj hacmi rakiplerinin gerisinde. Ancak arka koltuklar yatırıldığında, tam düz bir alan elde edilebiliyor olması gayet olumlu.
Yeni Auris, Türkiye’de 1.33 ve 1.6 litre benzinli, 1.4 litre dizel motor seçenekleriyle satılıyor. Test ettiğimiz model de dizel seçenekti.
Yıllardır pek çok Toyota modelinde kullanılan bu motor; 90 beygir güç ve 1800 devirden itibaren 205 Nm tork üretiyor. Alt devirlerde ufak bir cansızlık olsa da motorun devirlenmesi ve performansı yeterli. Auris fabrika verilerine göre 0’dan saatte 100 kilometre hıza 12.5 saniyede ulaşıyor.
Ekonomik olan Auris, testimiz sonunda, ortalamada 5.5 litre yakıt tüketti. Bu değeri sakin kullanımda 4.5 litre dolaylarına çekmek mümkün. Düşük yakıt tüketimine katkıda bulunan en önemli öğe, hiç kuşkusuz 6 kademeli manuel şanzıman.
Toyota Auris en çok sürüş konforu ve rahatlığı alanında göz dolduruyor. Otomobilin direksiyonu şehir içi manevralarda çok hafif. Konfor düzeyi ise çok bozuk yüzeyler hariç başarılı.
Orta sert süspansiyonlar başarılı bir yol tutuşu da beraberinde getiriyor. Ancak bu alanda Auris’in segment lideri olmadığını belirtmeliyiz. Öte yandan, ESP sistemi sayesinde tehlikeler büyümeden önlenebiliyor.
Toyota, Auris’in fiyatlandırmasında değişik bir strateji uyguluyor. Baz model çok rakabetçi bir fiyat etiketi taşıyor. Ancak bu modelde arka camlar bile manuel. Diğer versiyonlardaysa fiyat makası ciddi anlamda açılıyor. Dizel modellerin fiyatı 50 bin TL’nin üzerinde.
Auris, ikinci elde de başarılı bir model. Özellikle dizel seçenekler minimum değer yitiriyor. Yine de aracı 2 yıl içinde satmayı düşünürseniz zarar kaçınılmaz olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir