Eğer ismin, Eskimo mitolojisinde ‘kurt’ anlamına geliyorsa, iddialı doğmuşsun demektir. Peki, Amarok yeni 3 litre V6 motor ve güncellenen tasarımıyla bu iddiasını sürdürebilecek mi? Görelim.

VW de diğer üreticiler gibi, farklı segmentlerde var olmanın mücadelesini veren bir marka. 2010 yılında pickup segmenti için geliştirilen Amarok, geçtiğimiz günlerde güncellendi.

Marka tarafından ‘Yeni Amarok’ olarak lanse edilse de operasyonu kapsamlı bir makyaj olarak görmek gerekiyor. Peki; neler mi değişti? Anlatalım…

Ön tasarım, makyaj öncesi gibi güçlü görünüyor. Farların şekli değişmezken iç tasarımları kapsamlı bir operasyona uğramış. Artık farlarda LED kullanıldığını görüyoruz. Radyatör ızgarası revize edilmiş ve test aracımızdaki V6 motorun ikonu, bu bölüme yerleştirilmiş. Yine tamponlarda da görsel yenilik yapılmış.

Yan bölüm klasik pickup görünümünde. En büyük değişimse aynalara gelen krom kaplamalar olmuş. Kapı eteklerindeki kabarıklık, aracın güçlü görünümüyle bir bütünlük içinde.

Arkada, stoplardaki ufak görsel değişiklik dışında, belirgin bir farklılıkla karşılaşmadık.  Aracın sadece genişliğinde 10 mm’lik bir artış olmuş. 5.2 metreyi biraz geçen uzunluksa korunmuş.

Amarok’un büyük değişimi iç mekanda yaşanmış. Artık iyice köhne kalan kokpit gitmiş ve markanın binek modellerindeki kokpit uyarlanmış. Malzeme kalitesi ise tatminkar ama beklentinizi binek VW’ler düzeyinde tutmamanızda fayda var.

Kokpitin üstündeki kapaksız göz genişlemiş ve büyümüş. Onun altındaki müzik sistemi ise yenilenmiş ve dokunmatik olmuş. Renkli ekranın boyutu 6.33 inç olarak açıklanıyor. Dokunma hassasiyeti ve tepkileri ortalamalarda. Bu ekranın Skoda Superb’de sunulan ekrandan daha kaliteli bir görsele sahip olduğunun altını çizelim.

Kokpitin en altındaysa daha modern klima kumandalarını görüyoruz. Direksiyon simidi yine 4 kollu ama tüm tasarımı ve üstündeki butonlar değişmiş.

Aracın aks aralığı değişmemiş ve 3095 mm olarak kalmış. Önde sunulan alan yeterli. Arka kısımdaysa diz mesafesi kısıtlı. Bu bölümde tabanın yüksekliği pek çok pickuptan daha başarılı. Yine de otomobil konforunu bulamadık.

Amarok, 1555 mm uzunluğunda bir yükleme kasasına sahip. Buranın yükleme alanı 2.5 metrekareyi geçiyor. Ayrıca araç 900 kg’ı geçen bir taşıma kapasitesine sahip. Çekme kapasitesi ise 6 ton olarak açıklanıyor.

Amarok’un motor kaputunun altında da büyük değişim olmuş. 2 litrelik 180 beygirlik dizel motor hala kullanılıyor. Bu motorun yanında test aracımızda da bulunan, 3 litre hacminde turbo-dizel V6 motor kullanılmaya başlanmış. Bu motor Touareg modelinden transfer. Ama geçerken biraz güç kaybetmiş.

Motor 3000 devirde 224 beygir güç, 1400 ile 2750 devir arasında 550 Nm tork üretiyor. Ani hızlanmalarda overboost fonksiyonu ile motorun gücü 10 saniye boyunca 245 beygire kadar yükseliyor. Güç 8 kademeli tam otomatik şanzımanla 4 tekerleğe iletiliyor. DSG olmayan şanzımanın üreticisi ZF firması.

Normal modda vites düşürmekte biraz ağır kalsa da sonrasındaki değişimler hızlı ve pürüzsüz. Aracın performansı da yüksek. 7.9 saniyelik 0-100 hızlanma süresi, ağırlığı 2 tonu geçen bir araç için etkileyici.

Performanslı kullanıldığında 10 litre civarında yakıt tüketen araç ile testimiz sonucunda 8.2 litrelik bir tüketim ortalaması yakaladık.

Amarok yüksek bir araç olmasını virajlarda hissettiriyor. Gövde bir miktar yana yatsa da bu tedirgin edici değil. Ani frenlerde ise ön bölümün belirgin bir dalma yaptığı gözlemleniyor. Konfor ise bir önceki modelden çok farklı değil. Arka kısım hala tümseklerde zıplıyor. Rüzgar sesi almayan Amarok, üst devirlerde motor ve asfalt sesi alıyor.

Yenilenmeyle birlikte Amarok’un arazi kabiliyeti de gelişmiş. Yaklaşma açısı 28 den 29.5 dereceye, uzaklaşma açısı 17.6’dan 18 dereceye çıkmış. Elektronik kilitli diferansiyele sahip aracın eğim iniş kontrol sistemi de bulunuyor. Böylece 10 derece ve üstü eğimdeki inişlerde, frene hiç basmadan, ayarlanan hızda inmek mümkün oluyor.

Sonuca gelirsek; Amarok yeni motoruyla göz dolduruyor. Performans anlamında pickup pazarında onun eline su dökecek model yok. İç mekanı da eskisine göre büyük gelişim göstermiş. Fiyatı elbette yine rakiplerinden yüksek. Ayrıca 4×4 pickupların ticari araç yerine arazi aracı olarak sınıflandırılması sebebiyle, yıllık motorlu taşıtlar vergisinin, motor hacmine göre belirlendiğini hatırlatalım. Bu sebeple 3 litrelik motorlu Amarok sahiplerinin yılda 5.797 TL ödeyeceğini belirtelim.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz